Proljećna razglednica Hercegovine (FOTO)

ISTOČNA HERCEGOVINA – Danas je na južnu zemljinu poluloptu kalendarski stiglo proljeće. U Hercegovinu je, ako je suditi po ugodnim temperaturama, proljeće stiglo i koji dan ranije. 

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“Moja Hercegovina” je danas prošetala ulicama Trebinja, Ljubinja, Gacka, Nevesinja i Bileće i zabilježila atmosferu prvogog proljećnog dana.

Stanovnici Trebinju su početak proljeća iskoristili za šetnju i odmaranje u gradskim lokalima. Oni zaposleni su čekali da svoje obaveze privedu kraju kako bi im se pridružili. Neki su dan iskoristili uređujući dvorišta i bašte, jer su proljećni radovi u njivi počeli i prije zvaničnog proljeća.

U suncu, koga je danas bilo na pretek, uživale i patke.

 

Da je proljeće stiglo nije se lako moglo naslutiti gledajući krošnje drveća, koje su uglavnom ogoljele i bez proljećnog behara. Tek ponegdje cvjetovi su pokazali svoju raskoš.

 

Proleće je u Gacko stiglo u svom punom sjaju. U 13 časova izmjereno je 15 stepeni, a sunčan i topao dan je izmamio stanovnike ovog grada pod nebo bez oblačka.

Srednjoškolci su vrijeme nakon nastave iskoristili za još malo druženja na zidiću na sunčanoj strani ulice. Ljuljaška i klackalica, pak, samuju kao i drvo pored njih koje čeka lišće. Vjerovatno će se već tokom popodneva i ovde čuti dečija graja kad roditelji krenu u šetnju sa svojim mezimcima.

Radnici “Komusa” su u prvim aktivnostima čišćenja travnjaka i pripreme za opsežnije proljećne radove.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

No, do završetka grejne sezone u Gacku je još daleko, pa je neko prvi proljećni dan iskoristio da obnovi zalihe ogreva.

proljece
Gacko (Foto: Moja Hercegovina)

Prvi dan proljeća i sunčano vrijeme Nevesinjci su iskoristili mahom za šetnju, kao i za uzivanje u prvim toplijim danima, pa su ispred pojedinih lokala već otvorene ljetnje bašte.

Neki Nevesinjci će ovoodišnji prvi dan proljeća pamtiti po tome što su napravili svoje prve korake, hrabro zakoračivši u život.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Priroda se polako budi, što i pokazuju prvi vjesnici nevesinjskog proljeća na brdu Vjenčac, ali pogled na planine koje su još uvijek pod snježnim pokrivačem opominje da zima još nije prošla i da ćudljivo vrijeme još može da iznenadi.

proljece_kamen
Nevesinje (Foto: Moja Hercegovina)

Nevesinjac Miroslav Simović nam je poslao nekoliko fotografija buđenja prirode u proljeće.

Današnji dan nije se mnogo razlikovao ni u Bileći kao ni u maloj hercegovačkoj opštini Ljubinju.

Bileća

Ljubinje

Autor