Profesor Miodrag Zec: Srbija je ostala ostrvo koje ne zna gdje će

“Nešto se desi i mi se ne pitamo ko je kriv, a nama se loše stvari stalno dešavaju, ne učimo. Stopa rasta je kao organizam, ako imate dobar metabolizam i koristite resurse, možete s šakom pirinča čitav dan…problem je organizacija društva”.

FOTO: NEDELJNIK

Suša jeste razlog što rast bruto društvenog proizvoda neće biti na projektovanom nivou, ali pitanje je zašto naš razvoj zavisi od elementarnih nepogoda, postoji navodnjavanje, kanal Dunav-Tisa-Dunav, kaže profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec u Novom danu na televiziji N1.

“Političari uvijek traže objašnjenja, tačno je da je suša sada razlog, zašto naš razvoj zavisi od elementarnih nepogoda, postoji navodnjavanje. Maštoviti smo u pisanju obrazloženja zašto nešto nije, ta osovina obrazloženja je fantastična”, kaže Zec.

On navodi da stalno govorimo o brojkama, a da se izostavlja pitanje kompetencije upravljanja javnim sektorom.

“Nešto se desi i mi se ne pitamo ko je kriv, a nama se loše stvari stalno dešavaju, ne učimo. Stopa rasta je kao organizam, ako imate dobar metabolizam i koristite resurse, možete s šakom pirinča čitav dan…problem je organizacija društva”.

Profesor Zec objašnjava da se sve svodi na prosječnu platu i rast BDP-a jer građani to vide i dodaje “da nije posao vlade većina ovoga što radi”, već, kako kaže, treba da restruktuira željeznice, EPS…

“Mi za razliku od drugih smo uvijek na raskrsnici i ne znamo gdje ćemo poći. Mi nismo znali gdje ćemo posle pada komunizma, pogledajte kako su uspele Češka i Slovačka. Balkan je bio žrtva mekog komunizma, mislili smo da smo superiorni u odnosu na ostale. Srbija je ostala ostrvo koje ne zna gdje će. Živimo u mitovima, mislimo da smo nešto što nismo. Treba razmisliti o tome kako napraviti model da resurse koje imamo dobro iskoristimo”.

O pozivu Ane Brnabić mladima da se vrate u Srbiju, Zec kaže da je posao vlade da uredi privredu i državu i da mladima mora da napravi uslove za povratak.

“Ana Brnabić treba da riješi da li u državnoj administraciji ima lažnih diploma, ako se oni odstrane onda će se lakše doći do zaposlenja. Ako je lakše da se uđe s diplomom nekog NN fakulteta, onda joj ne vrijedi da poziva. Ljudi će doći interesom, ali morate napraviti uslove da se to desi”.

On kaže da je teško prognozirati najave da će prosječna plata biti 440 evra do kraja godine.

“Biće, ako dođe do obaranja kursa. Ako oboriš kurs na 90 možeš da imaš platu koliko hoćeš. Imamo stopu inflacije koja raste, pad kupovne vrednosti deviza, sa 100 evra ne možete ništa, opšte obezvrjeđivanje papirnog novca”, rekao je Zec.

Autor