Predstavnički dom PFBiH podržao zabranu pušenja na javnim mjestima

Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i upućen u javnu raspravu od 30 dana.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prije glasanja, deklarativno su bili protiv neki pojedinci, korisnici duvanskih proizvoda, poput poslanice Mire Ljubijankić, zbog toga što, kako je rekla, zakon s pravom uvažava prava na zaštitu zdravlja osobama koje ne puše, ali ne i prava ostrašćenih pušača duvana jer ne propisuje prostore u kojima je pušenje dozvoljeno, javlja Klix.

Miri Ljubijankić je replicirao poslanik Zlatko Kravić rekavši da je i on pušač, ali da će podržati zakon jer smatra da treba da motiviše korisnike duvanskih proizvoda na pokušaj odvikavanje od štetne navike.

Nacrt je odobren, a Federalna vlada je zadužena da kod izrade konačnog predloga, uvaži primjedbe i sugestije izrečene u današnjoj parlamentarnoj raspravi. Većina primjedbi nalaže zakonodavcu da propiše prostore u kojima uživaoci duvana mogu upražnjavati njihovu naviku.

Prema obrazloženju Snježane Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva, predloženi zakon, u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, reguliše odnosno zabranjuje upotrebu svih duvanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu, čak i u privatnim autima ako su u njima maloljetne osobe. Za prekršioce odredbi o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru zakon predviđa novčane kazne od 100 KM fizičkim osobama, dok su pravnim osobama kazne nijansirane u rasponu od 2.000 do 5.000 KM. Predviđene su i veće kazne privatnim osobama vezano za nedozvoljenu prodaju duvanskih proizvoda i druge prekršaje u ovoj djelatnosti.

Zakon reguliše i prodaju, reklamiranje, pakiranje, odnos vlade s duvanskom industrijom, sadržaj duvanskih proizvoda i druge efikasne mjere za kontrolu duvana.

Bodnaruk je rekla da će na paklicama cigareta stajati velika kombinovana upozorenja o opasnosti duvanskog dima po ljudsko zdravlje.

Nacrt zakona je usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duvana, međunarodnim dokumentom koji ima nadmoć nad nacionalnim zakonodavstvom, dodala je.

Ta konvencija obavezuje zemlje potpisnice na zaštitu zdravlja stanovništva od svih oblika izloženosti duvanskom dimu.

Tekst je usklađen i s nizom drugih dokumenata iz ove oblasti i rađen je pod pokroviteljstvom Evropske komisije, kao i u saradnji s udruženjima pacijenata. Usklađen je s propisima Evropske unije, rekla je Snježana Bodnaruk.

Autor