Po uzoru na evropske gradove: U Trebinju obilježena “Noć muzeja”

TREBINJE – Muzej Hercegovine u Trebinju večeras je, van redovnog radnog vremena, otvorio svoja vrata za sve posjetioce i na taj način se, već desetu godinu zaredom, pridružio brojnim evropskim gradovima u obilježavanju “Noći muzeja”.

“Noć muzeja” u trebinjskom Muzeju večeras je počela predavanjem “Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji”, iz knjige “Mozaik u Srbiji 1950-2015”, autorke Olivere Gajić Pavić, a nastavljena izložbom mozaika, crteža i printova pod nazivom “Mozaik praksis”.

Ova izložba prikazuje primjere savremene mozaičke prakse kroz različite pristupe mozaiku, u radovima akademskog slikara Ivana Pavića, akademskog vajara Dragana Vasića i akademske slikarke Olivere Gajić Pavić.

“Akcenat ove izložbe je uglavnom na edukaciji. Na panoima se može vidjeti primjena mozaika u enterijeru i eksterijeru, na sakralnim objektima, isto tako na privatnom prostoru, a u samom materijalu možete vidjeti kako izgleda mozaik koji je rađen iz pozicije skulptora, iz pozicije slikara i iz pozicije mozaičara. Ima dosta obavještenja na samim panoima. Neki radovi su samo djelići neke veće cjeline, ali to se sve može polako pratiti”, pojasnila je autorka Gajić Pavić.

Direktor Muzeja Ivana Grujić ovom prilikom istakla je da joj je čast što su navedeni autori “počastili” svojom izložbom posjetioce Muzeja Hercegovine, te ukazala na značaj “Noći muzeja” za ovu ustanovu i Trebinje, a posebno za mlade ljude koji u njemu žive.

Ivana Grujić (FOTO: Moja Hercegovina)

“Na ovaj način i grad Trebinje ove večeri postaje evropski grad. Muzej Hercegovine, takođe, učestvuje u jednoj velikoj manifestaciji i ulazi u porodicu ustanova kulture i muzeja, koje večeras otvaraju svoja vrata. Manifestacija je zamišljena tako da na neuobičajen način predstavi kulturno-istorijsko nasljeđe koje čuva svaki muzej u pojedinim gradovima i da približi nešto što uglavnom nije tako često u našim svakodnevnim životima. Naravno, publika koju mi večeras očekujemo u većem broju su mladi, a oni su možda najrjeđi posjetioci muzeja. Sama manifestacija je upravo zbog njih zamišljena, da bi ove subote preskočili kafiće, klubove i ostala mjesta gdje provode vrijeme, i ovo veče proveli i zabavili se u muzeju. Muzeji nisu mrtve institucije, oni mogu da pruže neku zabavu i večeras ćemo se potruditi da čitavo veče osjetite da je ovo vaš prostor, da mi cijele godine radimo zbog vas, da mi postojimo zbog posjetilaca i da osjetite da nešto može da bude i malo drugačije – istakla je Grujić.

Izložbu je svečano otvorio predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak koji se posebno osvrnuo na kulturno bogatstvo Hercegovine.

“Osnovna ideja Noći muzeja je da se širokom sloju publike, a prije svega mladima, omogući da muzeje posjete van redovnog muzejskog radnog vremena, u vrijeme koje uobičajeno posvećuju zabavi. Hercegovina je prostor velikog kulturnog bogatstva, većeg nego što je to bilo koja druga regija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. U skladu sa tim je i ponuda Muzeja Hercegovine, koja svojim eksponatima ne ostavlja ravnodušnim ni posjetioce koji dolaze iz zemalja sa razvijenijom djelatnošću ove vrste”, rekao je Banjak i izrazio zadovoljstvo što je Trebinje domaćin ove izložbe i što je baš njemu pripala čast da je proglasi otvorenom .

Svoj doprinos “Noći muzeja” u Trebinju dalo je i Umjetničko udruženje “Rizba” iz ovog grada, koje je priredilo dvije umjetničke instalacije u Dučićevoj ulici i ispred zgrade Muzeja.

Nakon izložbe, ispred Muzeja Hercegovine priređen je koncert trebinjske rok grupe “Krugovi u žitu”, a sve stalne muzejske postavke bile su otvorene do ponoći, uz besplatan ulaz.

Kako je direktorica Grujić istakla, na ovaj način Muzej Hercegovine želi da svim građanima Trebinja pokaže da treba da budu ponosni što imaju instituciju poput ove, jer je “svaki grad koji ima muzej, ipak, evropski i grad kulture”.

Jelena Denda Borjan

Autor