Plazma televizor veći potrošač od veš-mašine

Krenite od kućnih uređaja. Pažljivija upotreba račun bi mogla da smanji od 100 do 200 maraka godišnje. Jedina stvar koju ne bi trebalo da isključujete kada je ne koristite jeste satelitska ili digitalna antena. I naravno, frižider – poručuju istraživači BBS-ja.
FOTO: Ilustracija

To što prosečna britanska porodica danas račune za struju i gas plaća 1.320 funti godišnje, duplo više nego prije deceniju, podstaklo je istraživače Bi-Bi-Sija specijalizovane za potrošačke teme da ponude rješenje za smanjenje ovih troškova.

Osim već uobičajenih savjeta poput zamjene tradicionalnih sijalica „štedljivim”, ugradnje izolacije pa čak i energetski efikasnijeg tuša i termostata (sa kojim bi možda mogli i da prepolove račune), britanski javni servis predlaže i promenu niza svakodnevnih navika, sa čim može da se krene odmah – bez ijedne uložene funte.

Krenite od kućnih uređaja. Pažljivija upotreba račun bi mogla da smanji od 100 do 200 maraka godišnje. Jedina stvar koju ne bi trebalo da isključujete kada je ne koristite jeste satelitska ili digitalna antena. I naravno, frižider – poručuju istraživači. Oni dodaju da jedan minut manje proveden pod tušem, svakog dana, može da sačuva dodatnih 20 maraka godišnje po osobi u domaćinstvu. Grijanje vode za kafu i čaj, kažu, guta struju ako se uređaj racionalno ne koristi.

„Sipajte vode samo onoliko koliko vam je potrebno. Uštedićete do 15 maraka godišnje. A toliko će vam ostati više u novčaniku ukoliko veš perete na 30 umesto 40 stepeni”, poručuju.

Bi-Bi-Si je u ovom istraživanju svojim „onlajn” čitaocima ponudio i zanimljivu anketu kako bi razotkrili popularne mitove o potrošnji električne energije. Recimo, da li uređaji poput televizora, laptopa ili punjača za mobilne telefone troše struju ako su uključeni, a ne koriste se.  Odgovor je potvrdan. Uređaji vuku struju i kada se ne koriste. Isto važi i za desktop računare koji troše određenu količinu energije i kada na njima ne radimo, a uključeni su.

Najveće interesovanje čitalaca izazvala je računica o tome koji su uređaji u domaćinstvu najveći potrošači. Prema tarifi od 13,52 penija po kilovatu, koliko u ovom trenutku struju plaća jedno tipično domaćinstvo, najmanji potrošač je, mašina za veš. Godišnje potroši struje u vrednosti 22 funte, što za funtu manje nego kuvalo za vodu. Na šporet sa ravnom pločom odlazi 31 funta, a desktop računar 33 funte. Slijede: rerna sa 39 i mašina za sudove 40 funti. U samom vrhu su sušilica za veš sa 53 funte, kombinovani frižider 58 funti, a najveći potrošač u prosječnom britanskom domaćinstvu je plazma televizor za koji godišnje plaćaju 89 funti.

Jedno istraživanje u regionu pokazalo je da su u našim domaćinstvima među najvećim potrošačima klima-uređaji i termoakumulacione peći, rerna, veš-mašina i mašina za pranje sudova. To dovoljno govori o našim navikama i materijalnim mogućnostima.

,,Ako klimu smanjite za samo jedan stepen, ušteda je oko tri odsto struje. Duplo manja potrošnja je i kada veš perete na 40 umesto na 60 stepeni. Rernu ili šporet trebalo bi isključiti nekoliko minuta prije kraja kuvanja jer će se hrana pripremati i dok se uređaj hladi”, poručuje ovo istraživanje. Napominju i da bi uređaje, poput televizora, trebalo iskljuvati iz utičnice jer on, navodno, troši 24 odsto energije iako je ugašen. Inače, oko šest odsto struje u domaćinstvu odlazi na uređaje u „stend baj” režimu.

Autor