Pivopije, srećan vam praznik!

Prvi petak u avgustu od 2007. godine obilježava se kao Internacionalni dan piva.

Za nekoliko godina, od lokalnog događaja, prerastao je u praznik svjetskih domena, na kojem se slave tri stvari:

1. Druženje s prijateljima s neizbježnim ispijanjem najpopularnijeg pića na svijetu,

2. Zahvalnost svima onima koji proizvode i uslužuju pivo,

3. Slavlje piva kao napitka koji ljubitelje okusa zbližava na jedan dan u godini.

Tokom cijelog dana poželjno je ”okretanje tura” svim pristunim za stolom, ali iskazivanje posebne zahvalnosti svim konobarima koji pivo donose redovno, brzo i ohlađeno.

Pivo je alkoholno piće, koje se u mnogim zemljama na svijetu vodi kao prehrambeni proizvod, a pravi se od kvasca, hmelja, ječma i vode. Jedno je od najstarijih pića na svijetu, a pravilo se još u doba starog Egipta. Zastupljeno je u cijelom svijetu, pogotovo zbog naučno dokazane činjenice da je prirodan, biološki uravnotežen proizvod, koji, primjera radi, u jednoj litri ima energetsku vrijednost ekvivalentnu istoj količini punomasnog mlijeka.

Iz neobjašnjivih razloga često se čuje mišljenje da pivo piju ljudi plićeg džepa i slabijeg obrazovanja, dok oni drugi, bogatiji i ugledniji, uživaju u drugim pićima, prije svega, u vinu ili viskiju. Ovo mišljenje pobijaju sportisti kao što su Boris Beker i Jirgen Klinsman, političari Roman Hercog i Helmut Kol, manekenke Eva Hercigova i Naomi Kempbel, glumci Šon Koneri, Klint istvud, Kevin Kostner ili Bred Pit, pjevači Tom Džons, pa čak i pripadnici plemstva – kraljica Elizabeta II i Princ Čarls, princ Vilijam Aleksander iz Danske – svi oni uživaju u krigli, čaši ili boci ovog “soka” posebne vrste. Piće “rokera” i “bajkera” je pivo.

Nutricionisti i doktori širom svijeta preporučuju (umjerenu) konzumaciju ”tekuće hrane” budući da odstranjuje rizike od srčanog udara, visokog pritiska, dijabetisa ili gihta, ali pojačava čulo vida.

Interesantne činjenice o najpopularnijem piću na svijetu:

– Amsterdam plaća alkoholičarima u pivu (za čišćenje ulica, dobiju još pakovanje cigareta),

– Rekorder u ispijanju litre piva je Stiven Petrosino iz Nju Kamberlenda, Pensilvanija. On je popio litar piva za 1,3 sekunde 1977. godine, i danas je netaknut na prvom mjestu u Ginisovoj knjizi rekorda,

– Preko 1,5 miliona litara ovog napitka je preplavilo ulice Londona 1814. godine, jer je puklo korito u parohiji Svetog Džilsa,

– Mjehurići u pivu s kreću u krugu koji prkosi gravitaciji,

– Egipćani su izgradili piramide pod uticajem alkohola, odnosno ispijanja piva,

– Pivo spriječava stvaranje kamenca u bubrezima,

– Citologija je nauka o pivu,

– Češka je zemlja sa najviše litara popijenog piva godišnje,

– Vil Bon Sekurs je najskuplje pivo na svijetu. Boca košta 850 eura,

– Trenutno postoji oko 400 vrta piva na svijetu,

– Džordž Vašington je imao svoju pivaru.

 

Zato, nazdravlje, i oprezno sa slavljem!

Autor