Perućica nominovana za zaštitu UNESKO-a

Banjaluka – BiH je na posljednjem zasjedanju odbora UNESKO-a u Poljskoj predala nominaciju prašume Perućica za upis na tentativnu listu svjetske baštine.

Perućica (Ilustracija)

Da bi neko dobro bilo nominovano za upis potrebno je, kako kažu u Ministarstvu civilnih poslova BiH, prvo da se nalazi na tentativnoj listi.

– Treba pripremiti nominacioni fajl i plan upravljanja, a potom dokazati da ima jedinstvenu univerzalnu vrijednost prema kriterijima UNESKO-a – rekli su u Ministarstvu.

Prašumu “Perućicu” na listi svjetske baštine najradije bi da vide Fočaci. U tamošnjoj turističkoj organizaciji ističu da se radi o veoma značajnom koraku.

– To znači da će Perućica biti svjetski poznata. Znači i da će se naći na spisku zaštićenih vrijednosti koje privlače ciljnu grupu turista, odnosno, poštovalaca svjetske kulturne i prirodne baštine – rekla je direktorica Turističke organizacije Foča Ljeposava Đajić.

Prirodni rezervat Perućica nalazi se u srcu Nacionalnog parka “Sutjeska”. Najočuvanija je i najveća prašuma u Evropi, gdje je strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka. U njoj je registrovano više od 170 vrsta drveća i grmlja i oko 1.000 vrsta biljaka, od kojih su brojne endemske.

– Interesovanje za ovu oazu je ogromno. Svi žele vidjeti prirodno blago ovog dijela Evrope – dodala je Đajićeva.

Zmijanjski vez je prvi element iz BiH koji je upisan na reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva i to 2014. godine. Pod zaštitu UNESKO-a predloženo je još 18 običaja, događaja i prirodnih bogatstava iz BiH.

Na ovogodišnjem zasjedanju Komiteta za svjetsku baštinu 19 lokaliteta uvršteno na listu svjetske baštine, a iduće zasjedanje biće u julu 2018. godine.

Stećci

Uz Perućicu je na posljednjem zasjedanju odbora UNESKO-a razmatrano i potvrđivanje o izjavi univerzalnoj vrijednosti stećaka, koji su lani upisani na tu reprezentativnu listu.

– Proces nominacije nekog dobra je složen i dugotrajan. Zahtijeva angažman mnogo stručnjaka, tako da je naš rad bio fokusiran na pripremi nominacije stećaka. Riječ je o serijskoj nominaciji, gdje su uz BiH učestvovale Srbija, Crna Gora i Hrvatska, a cijeli proces koordinisala je BiH – rekli su u Ministarstvu civilnih poslova BiH dodajući da je u pripremi i nominacija Jevrejskog groblja u Sarajevu.

Autor