Nezaposlenima u Finskoj po 560 eura minimalca mjesečno

Finska je postala prva zemlja u Evropi koja će i nezaposlenima davati minimalni iznos plate, po 560 eura mjesečno.

Helsinki, Finska (FOTO: Pixabay.com)
Helsinki, Finska (FOTO: Pixabay.com)

To je dio eksperimentalnog socijalnog programa započetog 1. januara radi smanjenja državne birokratije i siromaštva, a za povećanje zapošljavanja.

Oli Kangas iz vladine agencije za socijalna pitanja KELA, izjavio je da će taj program trajati dvije godine za oko 2.000 slučajno odabranih građana koji su već prijavljeni Zavodu za zapošljavanje.

Oni će primati po 560 eura mjesečno, bez ikakvih zahtjeva kako da ih troše ili da potrošnju prijavljuju, ali će im za toliko biti umanjena njihova druga eventualna socijalna primanja.

Prosječna plata u privatnom sektoru u Finskoj je oko 3.500 eura.

Kangas je rekao da je cilj eksperimenta da ukloni “nemanje inicijative” među nezaposlenima, odnosno njihov strah od gubitka svake pomoći ako nađu neki slabo plaćen posao, te će oni koji su izabrani da primaju 560 eura mjesečno, taj novac dobijati pošto se zaposle.

“Veoma će biti zanimljivo vidjeti da li će se oni hrabro oprobavati na raznim poslovima, ili će se, kako kažu kritičari, ulijeniti znajući da će dobijati osnovnu platu”, rekao je on.

Finski zvaničnik je dodao da bi kasnije taj eksperiment mogao da obuhvati i zaposlene s malim primanjima, kao što su honorarci ili zaposleni sa skraćenim radnim vremenom.

Stopa nezaposlenosti u Finskoj koja ima 5,5 miliona stanovnika, novembra je bila 8,1 posto, odnosno 213.000 ljudi bez posla, što je isto kao i 2015. godine.

Autor