Nevesinje: Veliki zahtjevi za skromni budžet

NEVESINJE – Na danas održanoj javnoj raspravi o Nacrtu budžeta opštine Nevesinje za 2017. godinu, predstavnici udruženja građana, organizacija i sportskih kolektiva  bili su mahom nezadovoljni sredstvima koja su im namijenjena, dok je načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao da je ovo godina kapitalnih investicija i da mora da se štedi.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Zorka Umićević rukovodilac Odjeljenja za finansije Opštine Nevesinje predstavila je nacrt budžeta i upoznala prisutne sa planom utroška 6. 553, 153 miliona maraka.

Kao i na Skupštini opštine Nevesinje kada su odbornici bili nezadovoljni preraspodjelom sredstava, danas su jednako nezadovoljni bili predstavnici udruženja, organizacija i sportskih kolektiva.

Nezadovoljstvo su prvi izrazili ,,Ratni veterani” kojima su nedovoljna sredstva u iznosu od 1.000 maraka. Uz konstataciju da su dobili mnogo manje sredstava od pojedinih udruženja iz iste kategorije, Veterani su istakli da će 999 maraka donirati za izgradnju spomenika ,,Oslobodiocima Nevesinja“.

Nezadovoljni su bili i predstavnici Udruženja djece poginulih boraca ,,Nasljeđe” koji su istakli da imaju više zamjerki ali da će ih dostaviti u pisanoj formi.

Načelnik Avdalović je nagovjestio da će se u konačnom planu budžeta iznaći dodatna sredstva za udruženja koja zastupaju boračke kategorije.

Iz Guslarskog društva „Nevesinjska puška“ su istakli da će većinu od projektovanih 1.000 maraka morati utrošiti za članarine, dok su iz KUD Nevesinje zatražili da se smanji potrošnja sredstava za jubilarne naknade, mobilne telefone i regres i time oslobode dodatna sredstva. Iz KUD-a su rekli da će sa odobrenim sredstvima opstati, ali su od predstavnika opštine Nevesinje zatražili da im se nabavi neophodna narodna nošnja.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Nešto manja sredstva su planirana za sportske klubove, a iz većine njih su poručili da svako smanjenje budžetskih sredstava dovodi njihov opstanak u pitanje.

Iz Atletskog kluba ,,Velež“ su istakli da sa sredstvima koja su im planirana neće moći da učestvuju na većini takmičenja na kojima su planirali učešće, dok predstavnici Kik boks kluba ,,Velež” smatraju da im je budžet neosnovano smanjen za 60%, iako su u prethodnoj godini osvojili 45 medalja.

Nezadovoljni su bili, trenutno najveći  ambasadori nevesinjskog kolektivnog sporta, članovi KMF Nevesinje iz kojeg smatraju da im je za funkcionisanje kluba neophodno 25-30 hiljada maraka, dok su predstavnici KK ,,Velež“ zatražili da im ne umanjuju sredstva u odnosu na prethodnu godinu, a da će ostatak sredstava obezbjediti Upravni odbor kluba.

Nezadovoljni su bili i predstavnici OK,,Velež“ uz kostataciju da je sa 5.000 maraka nemoguće učešće u pionirskoj i Drugoj ligi RS.

Pohvalu za skromnost dobila je Teodora Vasković iz  ŽRK ,,Hercegovina“, koja je rekla da u klubu treniraju 54 djevojke i da su većinu sredstava za funkcionisanje obezbjedile same. Ona je zamolila predstavnike vlasti da im se, u zavisnosti od potrebe, u nekom dijelu sezone omoguće dodatna sredstva za gorivo kako bi putovale na utakmice.

Avdalović: Moramo da štedimo!

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je rekao da razumije nezadovoljstvo korisnika budžetskih sredstava, ali da 2017. predstavlja godinu kapitalnih investicija u Nevesinju.

,,Više je razloga zbog kojih smo smanjili finansije. Prvi je što moramo da štedimo. Ove godine planiramo uložiti gotovo 400.000 maraka u kapitalne investicije, to su ozbiljne stvari i tu ne smije da nam fali. Planiramo izgradnju spomenika, projekat zaštite nevesinjskog krompira, dotacije za poljoprivredu su povećane na 92.000 maraka. Tu spadaju izdaci za  studentske stipendije koji su sa 135.000 maraka povećane na 175.000, projekat za sanaciju dvije glavne saobraćajnice u gradu i izgradnju kružnog toka“, kaže Avdalović i dodaje da je u planu adaptacija jedne zgrade u gradskoj kasarni za obuku budućih radnica ,,Ivanjice“, sanacija sportske dvorane i kino sale.

Milenko Avdalović (FOTO: Moja Hercegovina)
Milenko Avdalović (FOTO: Moja Hercegovina)

Avdalović kaže da je svjestan kakva je situacija u sportu i kulturi ali da je prvenstveno potrebno stvoriti uslove za rad tih kolektiva.

,,Ja sam kao prosjak, gdje god dodjem tražim pare za sportsku dvoranu i kino salu. Džaba nam sva kulturno-umjetnička društva i sportski kolektivi ako ne rješimo te probleme“, kaže Avdalović i dodaje da opština neće ići sa promjenom okvira budžeta jer su takve odluke u prethodnoj godini stvorile deficit od 450.000 maraka.

Ljubiša Bukvić

 

Autor