Nevesinje: Vandali uništili roštilj na izletištu Vjenčac

NEVESINJE – Nepoznati vandali sinoc su u blizini Crkve velikomučenika Gerogija na nevesinjskom izletištu Vjenčac polomili roštilj, što je samo jedan u nizu vandalizama koji se dešavaju u ovoj opštini.

FOTO: Fejzbuk grupa Nevesinje

Da su nepoznati vandali uništili roštilj na izletištu Vjenčac na par metara od Crkve velikomučenika Georgija, polomili stakla na Osnovnoj školi ili napisali vulgarne grafite na istoj to bi negdje bila vijest. U Nevesinju je to postala svakodnevica.

Neko ko rekao da se grad u ratu brani, a u miru gradi vjerovatno nije bio porijeklom iz Nevesinja jer ovo mjesto doživljava suprotnu sudbinu i to od onih koji treba da ga čuvaju i razvijaju, od njegovih građana.

Unazad par godina u gradu je uništeno na desetine kontejnera, klupe koje su krasile šetalište su sve do jedne polomljene, Partizansko spomen groblje (nedugo nakon svake akcije čišćenja) liči na deponiju, a sada je na red došao i Vjenčac.

Projekat dodatnog uređenja na mjestu stare tvrđave koje sada krasi Crkva velikomučenika Georgija, obavilo je Udruženje oboljelih od multiple skleroze regije Istočna Hercegovina, a njihov predsjednik Branimir Tamindžija je zaprepašten činom vandalizma.

“Ovo je žalostan čin. U ovo je uložen veliki trud i napor. Ministarstvo trgovine i turizma je odobrilo projekat, a naše udruženje u saradnji sa volonterima je postavilo klupe, stolove i roštilje na tri lokaliteta. Radili smo to za omladinu, za sve stanovnike Nevesinja, da mogu da izađu, druže se i uživaju u prirodi. Žalosno je ovo što se dešava u Nevesinju, vandalizam na svakom koraku”, rekao je Tamindžija uz konstataciju da je okvirna cijena roštilja oko 450 maraka.

Kakav primjer neogovorni građani nude najmlađim stavovnicima Nevesinja vidi se i po grafitima koji su ispisani po Osnovnoj školi “Risto Proroković”.

Što jedan gradi, deset razgrađuje i ovom dinamikom Nevesinje će ostati bez svega što vrijedi. To najbolje vide oni koji povremeno dolaze u Nevesinje, izgleda da su stanovnici ove opštine već oguglali.

Ljubiša Bukvić

Autor