Na današnji dan desila se Tunguska eksplozija

Na današnji dan 1908. godine nebo nad Sibirom doživjelo je najjaču dosad zabilježenu prirodnu eksploziju. Taj je događaj poznat širom svijeta kao Tunguska eksplozija, jer je epicentar bio u blizini rijeke Tunguske u Krasnojarskom kraju u Sibiru.

FOTO: Arhiva

Eksplozija je bila oko 1.000 puta jača od atomske bombe u Hirošimi. Procjene jačine eksplozije kreću se od 5 pa do čak 30 megatona TNT-a. Računa se da je udar srušio oko 80 miliona stabala drveća, na području od oko 2.150 kvadratnih kilometara.

Premda se do danas ne zna tačan uzrok eksplozije, većina naučnika smatra da se radilo o meteoritu koji je velikom brzinom ušao u atmosferu i eksplodirao na visini od 5 do 10.000 metara nad zemljom. Smatra se da je to najveći meteorit koji je pogodio Zemlju otkad čovječanstvo bilježi istoriju.

Prema procjeni poznatog astro-geologa Eugenea Shoemakera (po kojem je nazvan poznati komet Shoemaker–Levy 9) takvi se udari događaju prosječno svakih 300 godina. Neki naučnici smatraju da se možda nije radilo o meteoritu nego o kometu. Sreća je da je eksplozija zahvatila nenastanjeno sibirsko područje, jer bi sličan udar mogao uništiti metropolu.

Postoje i alternativna naučna objašnjenja, od onih da je eksploziju izazvao zemni gas, kao i one iz domena naučne fantastike koja eksploziju povezuju sa eksperimentima Nikole Tesle, pa čak i sa vanzemaljskim djelovanjem.

Autor