Mostarski privrednici dižu “Bingo” iz pepela

MOSTAR – Više mostarskih privrednika okupilo se danas u Mostaru kako bi zajedno pronašli način podrške kompaniji ”Bingo” koja je u nedavnom požaru izgubila svoj tržni centar u ovom gradu, piše Bljesak.info. 

Foto: Bljesak.info

Kako su istakli, dogovor je da svi oni na različite načine – novčano, u radu, ustupanjem mašina, daju svoj doprinos ponovnoj izgradnji Binga u Mostaru.

”Gledajući unatrag rijetko smo se sastajali iz razloga solidarnosti sa privrdnicima, uglavnom su to bili razlozi solidarnost sa izbjeligcama i socijalnim kategorijama, ali evo došlo je vrijeme zbog teškog incidenta koji se dogodio ‘Bingu’ da se sastanemo na incijativu gospodina Memića i nađemo način kako da svi zajedno pomognemo Bingu u izgradnji novog objekta i zadržavanju stotinjak radnih mjesta”, rekao je Šemsudin Hasić, suvlasnik firme ”Hercegovinalijek”.

Dodao je kako će njihova pomoć biti konkretna.

”Neko će pomoći finansijski, neko u sredstvima, neko uslugama koje radi, ali glavno je da smo se okupili kako bi pomogli koliko je to u našoj moći’, zaključio je Hasić.

Haso Pekušić, vlasnik firme ”HP investing”, kazao je kako je danas poslata jedna snažna moralna podrška i kako je dobro što privrednici pomažu jedni druge.

”Ovo je jako važan objekat da bi ga Mostar izgubio. Svi mi možemo pomoći, ne samo novcem, nego i mašinama, i radom, i asistencijom. Važno je da se što prije organizujemo, tu moraju doći i dizalice, i mašine, i šleperi, puno je tu posla, a treba prvo krenuti od čišćenja. Vlasnicima Binga je ova pomoć sigurno značajna, a u pitanju je i brzina zbog ekonomske opravdanosti, tako da moramo početi što prije”, rekao je Pekušić.

Direktror Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo kazao je kako se ovaj čin može tretirati kao najsvjesniiji moralni čin.

”Šteta koja je uzrokovana gubitkom Binga teško se može opisati riječima. Izlaskom gradonačelnika Ljube Bešlića na teren iste večeri kad se nesreća dogodila, Grad Mostar pokazao je da želi pomoći u ovom trenutku Bingu. Učinićemo veliki napor da ovaj objekat ponovno ugleda svjetlo dana, i to što prije. Svjesni smo da će Grad pretrpjeti znatnu štetu u finansijskom i ostalom smislu, da ne spominjem radna mjesta koja su dozvoljavala ljudima da prehrane porodice. U svakom slučaju ovaj moralni čin ili čin solidarsnosti privrednika Grada Mostara i drugih aktera koji se saosjećaju sa nemilim događajima doprinijeće novoj klimi finansijskih aranžmana u gradu Mostaru i dizanju Binga na nivo bolji od onoga na kome je do sada bila”, rekao je Bubalo.

Tagovi:
Autor