Mostar: Majka i dijete povrijeđeni od bombe iz Drugog svjetskog rata

MOSTAR – Timovi za ukljanjanje eksplozivnih sredstava i Mašinsku pripremu zemljišta i tehničko izviđanje Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) pronašli su ostatke eksplozivnog sredstva od koga su juče mostarskom naselju Rudnik povrijeđeni majka i dijete.

Mjesto na kome se bomba nalazila (FOTO: Klix.ba)
Mjesto na kome se bomba nalazila (FOTO: Klix.ba)
Pripadnici FUCZ-a, BHMAC-a i PU Mostar su izvršili uviđaj na lokalitetu Vihovića gdje se juče oko podne desio minski incident u kojem su majka (1979.) i dijete (2010.), kretajući se, aktivirali ručnu bombu, piše Klix.ba.

Usljed eksplozije oboje su povrijeđeni, ali su van životne opasnosti i nalaze se u mostarskoj bolnici na liječenju.Uviđajem je ustanovljeno da je riječ o ručnoj bombi BREDA M-35, koja je zaostala iz Drugog svjetskog rata i na koju je dijete stalo, saopšteno je iz FUCZ.

Naselje Rudnik jedno je od rubnih mostarskih naselja, nekad poznato po rudniku mrkog uglja koji je desetinama godina bio aktivan, a koji još od gašenja sredinom osamdesetih nije u potpunosti saniran. Inače, ovaj lokalitet nije bio linija razgraničenja, niti je na ovom području bilo borbenih dejstava u periodu od 1992. do 1995. godine.

Tagovi:
Autor