Moguće novine: Skeniranje listića na opštim izborima 2018. godine

Izborni proces u BiH je zastario i neophodno je uvođenje novih tehnologija, a kako stvari sada stoje, najizvjesnije je da se na narednim izborima u oktobru naredne godine glasovi prebrojavaju tako što će se glasački listići skenirati.

Foto: Moja Hercegovina

“Glasalo bi se na tradicionalnom listiću, uz to da se podaci elektronski obrađuju. Na taj način spriječile bi se mnoge manipulacije, koje nažalost imamo u izbornom procesu”, rekao je za “Nezavisne” Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK).

O uvođenju novih tehnologija u izborni proces juče je u organizaciji Spoljnotrgovinske komore BiH u Sarajevu održan i okrugli sto “Digitalizacija izbornog procesa u BiH”, na kojem je zaključeno da je već naredne godine moguće uvođenje novih tehnologija ukoliko bude konsenzusa svih.

Uvođenjem skenera prilikom prebrojavanja glasova značajno bi se smanjile manipulacije koje nastaju prilikom zatvaranja biračkih mjesta, a ubrzalo bi se i prebrojavanje glasova i objavljivanje rezultata, na koje se dosad čekalo danima. Glasovi bi se brojali tako što bi se samo skenirali glasački listići i na taj način dobili podaci o glasovima, koji se automatski šalju u Centralnu izbornu komisiju BiH.

“Smatramo da je dosadašnji način organizacije izbornog procesa, prije svega, zastario, a poznato je da postoje jake i ozbiljne kritike na sam proces, prije svega na nivou biračkih odbora. Cijenim da je došlo vrijeme da zagovaramo i da implementiramo nove tehnologije”, rekao je Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije BiH.

Iako je uvođenje novih tehnologija poprilično skupo, u CIK-u smatraju da bi se na taj način povećala efikasnost izborne administracije, kako na lokalnom, tako i na entitetskom i državnom nivou, a značajnije bi se smanjili i troškovi.

“Ovo je proces koji zahtijeva apsolutni konsenzus svih političkih faktora u BiH. Ovo je stvar za koju treba biti postignut opšti konsenzus. Ako se taj konsenzus postigne, prije svega u okviru Parlamentarne skupštine, onda drugi uslovi, kao što su materijalna sredstva ili tehničko-tenološka rješenja, ne bi trebalo da budu problem”, rekao je Arnautović.

Na okruglom stolu posvećenom uvođenju novih tehnologija u izborni proces prisustvovali su i predstavnici IT sektora, koji su rekli da ta industrija u BiH ima potencijla da izvede projekat “Digitalizacija izbornog procesa” i to u cijelosti.

“Mi smo potpuno uvjerenja da možemo odgovoriti i ovom izazovu”, rekao je Brano Vujičić, predsjednik IKT asocijacije Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Da i političari razmišljaju u smjeru digitalizacije izbornog procesa, govori i sastanak određenih političkih partija, nakon kojeg je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, rekao da su svi izrazili spremnost da BiH dođe do izbornog zakona koji bi osigurao da rezultati što je više moguće odraze stvarnu volju birača, a ne volju broja glasova.

“SDP je ponudio inicijalni prijedlog tehničkih izmjena sadašnjeg Izbornog zakona BiH, predloživši, između ostalog, uvođenje tzv. elektronskog glasanja. Predloženo je i uvođenje video-nadzora na glasačkim mjestima gdje god je to moguće”, rekao je Nikšić.

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu BiH, pojasnio je da na sastanku nije usaglašen konačni prijedlog, već da je dogovoreno da stranke na nivou ekspertnih timova nastave s radom na ovim pitanjima, kako bi u predstojećem periodu bio usaglađen konačni prijedlog.

Sastanku su prusustvovali predstavnici SDP-a, Nezavisnog bloka, SDS-a, SDA, DF-a, PDP-a, Naše stranke, HDZ-a 1990, SBB-a i GS-a, a razgovorima nisu prisustvovali predstavnici SNSD-a i HDZ-a.

Autor