Mladi hercegovački inovatori – dio tima koji obećava

Hercegovci Miljan Sikimić, Bojan Suknović i Dragutin Avdalović dio su šestočlanog tima Elektrotehničkog fakulteta iz Istočnog Sarajeva koji je na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj za 2016. godinu osvojio prvo mjesto u studentskoj konkurenciji. Nevesinjac Dragutin Avdalović za „Moju Hercegovinu“ priča o perspektivi i izazovima sa kojima se suočavaju mladi inovatori iz BiH.

Dragutin Avdalović (FOTO: Moja Hercegovina)
Dragutin Avdalović (FOTO: Moja Hercegovina)

Dragutin Avdalović je apsolvent Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i inovacionog tima“ETFUIS”, koji je osvojio prvu nagradu na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju 2016. godine za automat “Pay Later Parking System” koja bi mogao da značajno unaprijedi parking uslugu u gradovima.

Tim “ETFUIS” osim Dragutina Avdalovića čine studenti : Vlade Mališ, Miloš Stevanović, Đorđe Drljić, Miljan Sikimić i Bojan Suknović, koje je viši asistent Elektrotehničkog fakulteta Ognjen Bjelica okupio namjenski za ovo takmičenje

,,Veliki doprinos u ostvarenju ovoga projekta dao je profesor Bjelica, jer je u suštini osnova ideje njegovo  djelo, a mi smo radili na razvoju softvera i hardvera za ovaj automat“, kaže Avdalović.

On smatra da su razvili inovativan sistem koji se sastoji od parking automata i odgovarajućeg softvera za automat koji može da se instalira na svaki otvoreni i zatvoreni parking prostor.

„Inovativnost ovoga automata je što se prijava vrši posredstvom ličnog dokumenta ili pripejd kartice. Naplata se vrši na nivou sekunde, proporcionalno vremenu koje ste proveli na parkingu. Sve parking usluge koje ste koristili plaćate na kraju mjeseca preko jedinstvenog računa koji dobijate. Pojednostavljeno, sadašnji parking sistemi će vam za tri sata i deset minuta provedenih na parkingu uračunati četiri sata, što kod nas nije slučaj i korištenjem našeg algoritma platićete tačno onoliko sekundi koliko ste proveli na parkingu“, kaže Avdalović.

FOTO: Univerzitet u Istočnom Sarajevu
FOTO: Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Ovaj mladi inovator kaže da su za automat već zainteresovane neke kompanije, ali im je cilj da automat prvo ponude državnim preduzećima i lokalnim zajednicama koja rukovode javnim parking prostorima. Smatra da bi nakon toga bi i vlasnici privatnih parkinga morali pratiti taj trend, što bi otvorilo nova tržište.

„Što se tiče BiH imamo neke podatke da je prethodne godine za parking usluge utrošeno oko 2 milona maraka, tako da je to trenutno i više nego dovoljno tržište za naš automat, a planiramo se i proširiti na susjedne zemlje i šire“, ističe Avdalović koji je optimista da će unutar BiH biti gradova koji će prepoznati neophodnost jednog tako savremenog i inovativnog sistema.

Šestočlana grupa koju čine tri Hercegovca nastavlja da se bavi inovativnim radom, a trenutno se bave idejom „Pametnog grada“, besplatne aplikacije koja će pomoću senzora u svim javnim ustanovama korisniku nuditi korisne servisne usluge koje će smanjivati gužvu.

Avdalović kaže da su tokom projekta najveću pomoć imali od Elektrotehničkog fakulteta koji im je omogućio finansijska sredstva za kupovinu neophodnog hardvera, a da je najviše uloženo rada i vremena od strane njega i njegovog tima. Ističe kako su prilikom preuzimanja nagrade dobili usmena obećanja od predstavnika Vlade Republike Srpske da će se njihova inovacija uskoro testirati na nekom od javnih parkinga, ali smatra da tržište za automat treba tražiti u lokalnim zajednicama koje su vlasnici javnih parking prostora.

Nevesinje ne nudi prosperitet mladima

Avdalović trenutno obavlja praksu u sarajevskoj firmi koja se bavi softverskim inženjeringom i kaže kako očekuje da će tu zasnovati i prvi radni odnos, a za kasnije ima velike planove, snove i nada se da će mi se ostvariti.

Kaže kako bi volio da se vrati u Nevesinje kada bi ova opština nudila perspektivu za povratak.

„Ja volim Nevesinje i ljude u njemu. Volio bih se vratiti da živim ovde kada bih imao priliku da se zaposlim u svojoj struci. Trenutno ne vidim tu priliku, a i ne vidim perspektivu opštine u kojoj mladi ljudi ne mogu da osiguraju egzistenciju i odlaze iz nje. Ja bih poručio mladim ljudima iz Nevesinja i Hercegovine da razmišljaju izvan okvira koji im nameće zajednica, da sanjaju velike snove i ulažu puno rada i truda da ih ostvare“, kaže Avdalović i dodaje da je to teži put ali da je on jedini ispravan i pravedan.

Ljubiša Bukvić

 

Autor