Ministarka Golić: Rekonstrukcija Bolnice poklon Vlade RS Trebinju

TREBINjE –  Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske Srebrenka Golić obišla je danas radove na rekonstrukciji zgrade Bolnice u Trebinju. Ukupna vrijednost radova iznosiće oko 1.400.000 KM.

Dio sredstava obezbijediće Vlada Republike Srpske, a dio Grad Trebinje.

„Ovo je poklon Vlade RS Trebinju u iznosu od oko 890.000 KM. Mi smo prepoznali značaj ovog projekta za građane ovog kraja. Želim da ponovim da sam neki dan sa ambasadorkom UNDP-a promovisala ovaj projekat za cijelu BiH u iznosu od 17,3 miliona KM bespovratnih sredstava, ali naši uslovi su bili da 50 odsto ide RS, a 50 posto Federaciji BiH. Ta sredstva će se, uz kofinansiranje lokalnih zajednica, trošiti za rekonstrukciju i energetsko opremanje svih javnih objekata“, kazala je Golić.

Direktor Bolnice Trebinje Vaso Mijanović naglasio je da se prva faza, kojom je predviđena izgradnja krova, otvora, te obnavljanje fasade, završava 1. decembra ove godine.

„U drugoj fazi, za koju je važno učešće Grada Trebinja u visini od 600.000 KM, Bolnica Trebinje dobiće kompletno sistem grijanja i hlađenja mašinske instalacije i solarne panele za grijanje vode“, kazao je Mijanović.

Prethodno, ministarka Golić se u Gradskoj upravi sastala sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem. Petrović je danas najavio izgradnju reciklažnog centra na lokalitetu Obodine.

„Uz nadležno ministarstvo i Fond za očuvanje životne sredine defnisaćemo poteze koje je potrebno povući kako bi se mogla obezbijediti oprema za sortiranje i preradu otpada. Mislimo da je to važna stvar i mi želimo da Trebinje bude čisto. Mi smo uradili projektnu dokumentaciju i dostavili je nadležnom ministarstvu da oni razmatraju mogućnost kako da definišemo finansijsku konstrukciju. Trebamo još da riješimo pitanja ekoloških dvorišta za selekciju otpada, a potrebno je izvršiti i edukaciju stanovništva“, naglasio je Petrović.

Autor