MH na Tjentištu – Tamo gdje Praznik rada ima posebnu dimenziju (FOTO)

Pitanje kojim se posljednjih dana bavilo u razgovorima, ali i na društvenim mrežama: “Kakvo će vrijeme biti za prvi maj?”, dobilo je danas svoj odgovor koji je zadovoljio sve poklonike boravka na otvorenom.  

Oblačno, ali toplo jutro iznjedrilo je sunčan i prijatan dan koji je izmamio ljude u prirodu. Jedni su se bavili baštom, drugi su vrijeme proveli pored rijeke ili jezera, pecajući ili sa društvom uz roštilj, a neke je put (ili namjera?) doveo na Tjentište.

“Prvi put sam ovdje, tako sam srećna”, govori sredovječna žena suprugu koračajući uz stepenište ka kamenom obilježju u spomen 3.301 palom borcu u čuvenoj bici na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu. Svoje putovanje iz Tivta ka Srbiji su prekinuli na kratko kako bi se popeli do spomenika i tako nadoknadili ono što su ekskurzije tokom školovanja propustile. Evociraju se uspomene na dane mladosti i vrijeme koje sa distance od nekoliko decenija izgleda kao razdoblje sreće i sigurnosti.

A Tjentište oko podneva spokojno, zeleno i mirisno. Grupe izletnika, mladih i porodica sa djecom, ali i onih starijih, obilaze spomenik ili sede na klupama i “odmaraju” pogled na idiličnom krajoliku.

Posjetioci odmaraju pogled na idiličnom krajoliku (FOTO: Moja Hercegovina)

Tu je i porodica iz Sarajeva, kažu, došli su za praznik kod roditelja koji žive na Tjentištu, a spomenik je nezaobilazna destinacija.

Mirko sa prijateljima iz Novog Sada ovaj 1. maj provodi u Foči. Juče su bili na raftingu. Utisak je, istini za volju, malo pokvario jak vjetar. Ipak, loše vrijeme nije osujetilo dobar provod i uzbuđenja po kojima će pamtiti ovaj odmor. Danas su odlučili da posjete Tjentište. Toplo je i mirno, fotografišu se i pune baterije za povratak u svakodnevicu i obaveze koje ih već prekosutra čekaju kod kuće.

Društvo iz Novog Sada (FOTO: Moja Hercegovina)

I dok se izletnici odmaraju, zaposleni u Nacionalnom parku “Sutjeska” nastoje da budu dobri domaćini. Na zidu završavaju osvježavanje mape Tjentišta. Sezona počinje za mjesec dana i do tada sve mora biti završeno, kažu. Nadaju se da će ovo izletište povratiti značaj koji je imalo prije rata. Njihova nada nije bezrazložna, jer se posljednjih godina situacija razvija u tom pravcu. Zato je u toku popravka bazena, izgradnja bungalova i restorana, a u planu je i rekonstrukcija hotela “Sutjeska” uništenog početkom 90-tih.

Osvježavanje mape Tjentišta (FOTO: Moja Hercegovina)

Ako se za bivšu Jugoslaviju kaže da je bila država u kojoj su se na najbolji način štitili radnici i njihova prava, onda obilježavanje 1. maja na Tjentištu, kao jednom od simbola te zemlje, ima posebnu dimenziju.

Milanka Kovačević

Autor