Kakvo nas vrijeme očekuje ovog ljeta u BiH

Meteorolozi kažu da ovog ljeta u BiH možemo očekivati nekoliko toplotnih talasa s visokim dnevnim temperaturama, ali i dosta oblaka, grmljavine i padavina. 

FOTO: Arhiva

Prema njihovim prognozama, ovo ljeto će biti toplije od prosjeka, s više sunčanih i toplijih dana nego prethodne godine. Veća temperaturna odstupanja očekuju se u julu, a najmanja odstupanja u odnosu na višegodišnju normalu u avgustu.

,,Iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih perioda. Istovremeno, mogući su i izrazito topli periodi u vidu tzv. toplotnih talasa, čija je najveća mogućnost za pojavu u julu. Tokom ljeta očekuju se duži sušniji periodi, ali i periodi kada bi usljed uobičajenih ljetnih pljuskova, za relativno kratko vrijeme, mogla da padne veća količina kiše. Najjači signal za sušni period je krajem juna i početkom jula”, kaže Dženan Zulum, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Milica Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda RS kaže da će toplotni talasi s visokim dnevnim temperaturama ovog ljeta trajati po nekoliko dana.

,,Čak deset dana u junu nas očekuju pojave grmljavine, što znači da će biti razvoj lokalnih oblaka koji mogu dati veće količine padavina. Međutim, ukupna količina padavina u junu biće u granicama višegodišnjeg prosjeka”, navodi Nebojša Kuštrinović, meteorolog.

Kuštrinović dodaje da će se jutarnje julske temperature kretati od 16 do 20 stepeni, dok će maksimalne dnevne biti od 28 do 30, a pred sam kraj ovog mjeseca temperatura će dostići i 33 stepena. Ovakvo vrijeme uglavnom nije biometeorološki povoljno za stanovništvo i nosi najviše faktore rizika za hronične bolesnike.

A kada je u pitanju poljoprivreda, Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kaže da poljoprivrednici strahuju od crnih oblaka i da bi grad napravio ogromne štete u poljoprivredi. ,,Svima preporučujem osiguranje, jer to je jedini način zaštite”, savjetuje on.

Autor