Izlazne ankete: Angela Merkel izgubila 10 odsto glasova, ektremni desničari treća snaga u Njemačkoj

Prema izlaznim anketama koje su u 18 sati objavile njemačke javne televizije, rezultati izbora za Bundestag uvode Njemačku u novu političku eru.

CDU Angele Merkel je s 32,5 izgubio 9-10 odsto glasova u odnosu na rezultat prije četiri godine. SPD je pak doživio debakl sa 20 odsto glasova (5 odsto manje u odnosu na prošle izbore), te je odmah najavio kako odlazi u opoziciju.

Alternativa za Njemačku na trećem mjestu

Na trećem mjestu je desno-ekstremistička Alternativa za Njemačku (AfD) sa 13,5 odsto, što je ujedno i prvi put od Drugog svjetskog rata da je u njemački parlament ušla stranka desnija od CDU/CSU, koja je povrh toga i stranka sa dijelom članova koji naginju neonacizmu.

Liberalni FDP se s odličnih 10,5 odsto (skok od 5,7 u odnosu na prošle izbore) vraća u Bundestag nakon što je jedan mandat bio van njega, a iza njega su Zeleni s 9,5 posto glasova, čime su dobili dodatnih 1 odsto glasova. Ljevičarska Die Linke je osvojila 9 odsto glasova, 0,4 više nego prije četiri godine.

Ovo je prvi put od Drugog svjetskog rata da u Bundestag ulazi šest frakcija, a kako je SDP odlučio ići u opoziciju Angela Merkel će imati veliki izazov pred sobom u sastavljanju vladajuće koalicije.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tokom večeri.

Autor