Ivanov odbio poziv Mogerinijeve da mandat povjeri Zaevu

Iz kabineta makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova saopšteno je, nakon njegovog susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, da on ne može da prihvati njen poziv da mandat za formiranje makedonske vlade povjeri lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Mogerini-Ivanov

Kako je saopšteno, Ivanov je Mogerinijevoj rekao da on nije u poziciji da prihvati njen poziv, navodeći kao razlog Zaeovo prihvatanje zajedničke platforme albanskih političkih stranaka

“Predsjednik Ivanov je rekao da, u skladu sa Ustavom, neće imenovati za mandatara nekoga ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucjenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera”, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da “ta platforma predstavlja postizborno kršenje Ustava i okvirnih sporazuma iz Ohrida i stavlja Makedoniju u subverzivnu poziciju i u položaj zavisnosti od strane zemlje”.

“Građani su glasali za evropske reforme, a ne za stranu platformu”, dodaje se u saopštenju iz kabineta Ivanova, prenijela je MIA.

Ukazano je i na odsustvo međunarodne zvanične osude takve platforme, koja predstavlja miješanje u unutrašnje stvari Makedonije.

Tagovi:
Autor