Inovator iz Srebrenika – patentirao mašinu za vađenje koštica suvih šljiva

Abdulah Smajlović, inovator iz Srebrenika, već dugi niz godina uspješno se bavi proizvodnjom i unapređivanjem inovativnih mašina za sušenje i preradu voća, povrća, šumskih plodova i ljekovitog bilja. Nedavno je patentirao i mašinu za iskoštavanje suvih šljiva, prvu ove vrste u BiH.

“Mašine za vađenje koštica iz suvih šljiva pojavile su se tek prije pet godina u SAD i Južnoj Koreji, ali prema iskustvima prerađivača iz našeg regiona, njihovi konstruktori još nisu uspjeli da riješe problem kako da spriječe drobljenje koštica. Ja sam uspio otići korak dalje u iznalaženju inovativnih rješenja, tako da moja mašina u procesu obrade uspješno odvaja koštice suvih šljiva bez bilo kakvih zastoja i oštećenja”, ističe Smajlović, a piše Klix.ba.

Od ideje do realizacije prošle su tri godine, a uz iznalaženje inovativnih rješenja, u svojoj radionici sopstvenim rukama je napravio i sve važne dijelove za ovu neobičnu mašinu. Ugradio je najsavremenije senzore, kamere i ostalu elektroniku za mehatroničko upravljanje, a prva testiranja pokazala su da ova mašina za osam sati može iskoštiti 300 do 500 kilograma suvih šljiva.

“Mašina je konstruisana tako da je mogu koristiti i paraplegičari i druge osobe s invaliditetom, što pruža priliku za zapošljavanje ove osjetljive kategorije stanovništva. Prva zvanična prezentacija novog patenta biće upriličena na predstojećem Sajmu šljive u Gradačcu, a nakon toga kreće njena isporuka zainteresovanim prerađivačima”, objašnjava Smajlović.

Abdulah se inovatorstvom bavi duže od 40 godina, a do sada je prijavio pet patenata i čak 58 tehničkih unapređenja u oblasti metalske i prerađivačke industrije. Svoje inovacije izlagao je na sajmovima u Moskvi, Seulu, Strazburu, Parizu, Nirnbergu, Ženevi, Ljubljani, Zagrebu, Zenici, Sarajevu i drugim gradovima na kojima se okitio brojnim zlatnim i srebrenim medaljama.

Dobitnik je u posebnog priznanja Udruženja privrednika Ruske Federacije i Asocijacije privrednika Francuske.

Autor