Fotografije napada na novinare u danu Vučićeve zakletve

Na dan zakletve predsjednika Aleksandra Vučića, novinarka lista Danas Lidija Valtner, jedan fotoreporter, ali i pojedini građani, učesnici “Protesta protiv diktature”, bili su fizički maltretirani. Ni poslije 12 dana, policija nije pronašla napadače na njih. Ovo su fotografije upravo tog događaja.

Foto: Darja Baslic

Na fotografijama se jasno vidi i nasilje nad novinarkom lista Danas Lidijom Valtner, učesnikom protesta Protiv diktature Markom Radovanovićem i fotoreporterom M. Markovićem (18 godina). U pozadini mogu da se primjete i pripadnici MUP-a, koji očigledno nisu obratili pažnju na fizičko nasilje koje se događa neposredno pored njih.

Prisutni novinari kazali su da su ovom iživljavanju, kako se sumnja, pripadnika naprednjačkog neformalnog obezbjeđenja prisustvovali i policajci u civilu, koji su sve nemo posmatrali, pišu i Danas i Cenzolovka.

“Novinarka Lidija Valtner dala je izjavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu dva dana nakon što je brutalno napadnuta od strane obezbeđenja SNS samo zato što je htjela da snimi nasilje nad građanima koji su htjeli da drže transparent sa natpisom protiv vlasti, ili su zviždali u pištaljku”, piše list Danas.

Tužilaštvo je tada saopštilo da je pokrenulo postupak po službenoj dužnosti, dodali su.

List Danas podnio je krivične prijave protiv N.N. lica i organizatora mitinga SNS zbog napada na novinarku.

Učesnik “Protesta protiv diktature” Marko Radosavljević je slučaj prijavio policiji i podneo krivičnu prijavu protiv N.N. lica.

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od nadležnih da hitno identifikuju osobe. NS navodi da se na fotografijama jasno vide napadači i zahtjva od nadležnih da što prij povedu istragu i saopšte javnosti ko su osobe koje su ometale novinare u radu i da ih, u skladu sa zakonom, procesuiraju i kazne.

Glavna urednica magazina Bizlife Nevena Azinović, gostujući na N1, rekla je da je sve to slika onoga gdje su naši mediji danas i kako društvo i političari tretiraju novinare.

“Nedopustiv je taj tretman prema novinarima, a sama novinarka (Lidija Valtner) je rekla da nikad nije doživjela tako nešto… Odnesena je bukvalno u park od strane od ljudi koji nisu bili identifikovani, za koje se pretpostavlja da su bili neka vrsta neformalnog obezbjeđenja. Ako Danas ima te fotografije, sasvim sigurno ih ima policija i nadležni organi, i zaista mislim da je nedopustivo da se niko nije oglasio, osim novina”, navela je.

Tagovi:
Autor