Fond PIO RS: Dva trebinjska preduzeća među najvećim dužnicima za doprinose

BANJALUKA, TREBINJE – Potraživanja Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) RS za neplaćene doprinose iznose 439,4 miliona KM, a među najvećim dužnicima su i zdravstvene ustanove. U vrhu ljestvice dužnika su i dva preduzeća iz Trebinja.

fond_pio_trebinje_mh_2
Trebinjska filijala Fonda PIO (FOTO: Moja Hercegovina)

– Najveći dužnici po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje su Univerzitetski klinički centar RS sa 33,4 miliona KM, “Svislajon” IAT Trebinje sa deset miliona, te trebinjski “Novoteks” u stečaju sa 9,5 miliona KM – naveli su iz Fonda PIO, a piše Glas Srpske.

Dodali su da su pri vrhu liste dužnika Bolnica Istočno Sarajevo sa dugom od 8,9 miliona maraka, Opšta bolnica “Sveti apostol Luka” iz Doboja sa 8,8 miliona, te “Željeznice RS” Doboj, koje duguju 7,8 miliona KM. Univerzitetska bolnica Foča ima dug za doprinose od 7,4 miliona, a slijede “Kosmos” Banjaluka sa 5,2 miliona, “Birač” iz Zvornika sa 4,8 miliona, te “Mladost” iz Mrkonjić Grada sa dugom od 3,7 miliona KM.

– Reprogram za plaćanje duga po osnovu doprinosa je ranije odobren UKC-u, “Svislajonu”, dobojskoj bolnici, “Željeznicama RS” i bolnici u Foči – rekli su iz Fonda.

Naglasili su da se dug od 439,4 miliona KM odnosi na period do kraja septembra 2016. godine.

– U odnosu na isti period 2015. godine dugovanja su uvećana za 27,3 miliona KM – ističu iz Fonda PIO RS.

Potraživanja Fonda PIO RS za neplaćene doprinose su 2013. iznosila oko 395 miliona KM, dok je kumulirani deficit bio tri puta manji i iznosio je 105,5 miliona KM.

Autor