Džaferi danas preuzima “ključeve” Sobranja?

Talat Džaferi, koji je prošlog četvrtka glasovima albanskih stranaka i SDSM izabran za predsjednika parlamenta što je rezultiralo neredima u Sobranju, najavljuje da bi danas mogao da preuzme ključeve predsjedničkog kabineta, pišu makedonski mediji.

Talat Džaferi

“Džaferi, osokoljen podrškom SAD-a, najavljuje da će od danas početi da obavlja funkciju predsjednika Sobranja. On najavljuje da će preuzeti stolicu od Trajka Veljanoskog i dodaje da je to uskladu sa Poslovnikom”, piše “Telegraf.mk”

“Telegraf”, međutim, navodi da za danas nije zakazana plenarna sjednica u parlamentu, i da će Džaferi najvjerovatnije samoinicijativno doći po “ključeve” predsjedničkog kabineta.

Makedonski list piše da se u Sobranju očekuje “uzbudljiv dan i da lako može da se desi da se ponove nasilne scene od prošle nedjelje”.

Džaferi je juče najavio za danas novu sjednicu najvišeg zakodavnog tijela u svojoj prvoj izjavi od 27. aprila, kada je poslije završetka sjednice Sobranja izabran glasovima parlamentarne većine. VMRO-DPMNE smatra da je njegov izbog nelegalan, jer je izvršen mimo procedure.

To je rezultiralo neredima u samom parlamentu, kada su predstavnici Građanske inicijativa “Za jedinstvenu Makedoniju” upali u zgradu Sobranja.

On je inače u intervjuu za HRT rekao i da makedonski predsjednik Ðorđe Ivanov parlamentarnoj većini mora povjeriti mandat za sastavljanje vlade, a da će, ako to ne bude učinio za deset dana – počiniti krivično djelo.

U Skoplju je juče boravio zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, a lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti je posle sastanka s njim, navodeći da prenosi poruku američkog funkcionera, istakao da Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor Džaferija kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju zato što je njegov izbor obavljen na legalan i legitiman način.

Ji je juče pozvao lidere partija i poslanike u Sobranju da dozvole rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program.

O svemu tome, prema njegovim riječima, treba raspravljati u Sobranju.

“Žalosno je što politički lideri u Makedoniji ne mogu da formiraju Vladu zasnovanu na rezultatima decembarskih izbora, koje međunarodna zajednica smatra kredibilnim i ishodom koji su prihvatile sve političke partije u Makedoniji”, rekao je Ji.

Kako je dodao, još je žalosniji i zabrinjavajući incident koji se dogodio u parlamentu prošlog četvrtka, kada su poslanici bili nasilni zbog izbora novog predsjednika parlamenta.

Autor