Duvalo: Jedini živi vulkan na Balkanu

Vulkani i njihove erupcije su jedna od nafascinantnijih pojava koje su duboko urezane u kolektivnu svijest čovječanstva. Jučerašnja erupcija Etne je pokazala svu opčinjenost svijeta ovim divovima prirode, a mi vam donosimo priču o Duvalu, jedinom vulkanu na teritoriji bivse Jugoslavije i obicajima vezanim za njega.

Vulkan Duvalo (FOTO: Microwiki)
Vulkan Duvalo (FOTO: Microwiki)

Duvalo nije nalik vulkanima poput Etne  čije se erupcije nalaze na naslovnicama svjetskih časopisa, dim zaustavlja avikonske letove, a lava mijenja geološku sliku okoline. On je ostatak nekada aktivnog vulkana. Nalazi se u Makedoniji u blizini Ohrida, a osim znatiželjnika okuplja i one sa zdravstvenim problemima, jer već generacijama postoji legenda da su isparenja iz vulkana ljekovita.

Vulkan se nalazi na 740 metara nadmorske visine i sa prečnikom kratera od oko pola metra više podsjeća na vulkane koje je Mali Princ svakodnevno čistio na svome asteroidu B612. Iz njega izbijaju sumpor-dioksid i ugljen-dioksid, a kako navodi Telegraf  ljudi ga već generacijama koriste za potrebe liječenja na sasvim specifičan način.

,,Prvo muškarci ili žene skinu donji veš, opkorače rupu vulkana, čučnu i čekaju da se desi čudo”, objašnjava jedan mještanin za Telegraf i dodaju da su isparavanja naročito efikasna u liječenju hemeroida i bolesti probavnog trakta, a da u njegova svojstva, osim domicijalnog stanovništva, najviše vjeruju muslimani.

Duvalo je samo još jedna u nizu turističkih atrakcija u i okolini Ohrida, a osim što je zahvaljujući njemu selo Kosel postalo poznato, vulkan, zbog konstantnih isparenja, pravi velike probleme mještanima. Neprijatan miris se osjeti kilometrima oko kratera, a mještani tvrde da im oštećuje elektronske uređaje u domaćinstvima.

Iako se smatra tek ostatkom nekada aktivnog vulkana Duvalo je i dalje živ što potvrđuje i događaj iz 2014. godine koji je zabrinuo Makedonce. Tada je iz njega počeo da izbija  gusti crni dim, a dio stanovnika se počeo pripremati za evakuaciju.

Na teren su hitno izašli pripadnici Centra za krizne situacije i Ohridska protivpožarna jedinica koji su zaključili da ne postoji opasnost za žitelje sela Kosel i da nema nikakvih seizmičkih aktivnosti. Lokalno stanovništvo se smirilo tek kada je iz otvora vulkana prestao da izlazi dim.

Autor