Šveđani donirali sanitetsko vozilo Domu zdravlja u Ljubinju

LJUBINJE – Zahvaljujući donaciji  Ratka Rupara, Hercegovca koji  živi u Švedskoj, Dom zdravlja u Ljubinju dobio je danas vozilo hitne pomoći koje će omogućiti brže i kvalitetnije pružanje pomoći stanovništvu u udaljenim seoskim područjima.

Osim Rupara, u prikupljanju novca za ovu vrijednu donaciju učetvovali su i Sven Vest i Denindž Danijelson, članovi Rotari klubova iz Švedske.

Direktor Doma zdravlja Ljubinje Svjetlana Vojčić izrazila je zahvalnost za donaciju. Ona je naglasila značaj novog vozila s obzirom na razuđenost opštine i stariju populaciju stanovništva.

“Ima mnogo lošeg makadamskog puta, a sela su udaljena, tako da nam je nedostajalo jedno ovako vozilo koje će bez problema, i u zimskim uslovima, brže dolaziti do pacijenata. To istovremeno podrazumijeva i kvalitetnju zdravstenu pomoć”, istakla je Vojčićeva.

Ona je napomenula da će Dom zdravlja u Ljubinju dobiti i defibrilator za srce. Kako je navela, do sada su raspolagali sa dva vozila, od kojih je jedno korišteno za hitne slučajeve, a drugoza prevoz na dijalizu.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić zahvalio je za vrijednu donaciju, te dodao da će opština snositi troškove neophodne medicinske opreme za to vozilo i njegove registracije.

Donator vozila, Ratko Rupar, koji je rođen u Poplatima kod Stoca rekao je  da su slično vozilo donirali i Domu zdravlja u Stocu prije nekoliko godina. Rupar je istakao da postoji namjera da on i njegovi prijatelji nastave da pomažu Ljubinje, a postoji i šansa za pokretanjem inicijativa za razvojnim investiranjem u ovaj kraj.

“Mislio sam da pokrenem inicijativu da se između Ljubinja i Stoca otvori Fabrika namještaja `IKEA`. To bi bilo mnogo dobro da Hercegovinu i okruženje”, istakao je Rupar.

Ratko Rupar (Foto: Moja Hercegovina)

On je dodao da će raditi na realizaciji te ideje, ali da još ništa ne želi konkretno da obećava.

Njegov kolega iz Švedske Sven Vest kaže da mu je cilj da vozilo posluži svim narodima bez obzira na vjeru i naciju, te je napomenuo da su spremni da upute i druge vidove pomoći na područje Hercegovine.

Načelnik Opštine Ljubinje Darko Krunić donatorima je uručio zahvalnice i prigodne poklone.

Autor