Đokić u Bileći: Tražićemo nove partnere za bilećki Trendteks

BILEĆA-Ministar industrije, energetike i rudarstva  Republike Srpske Petar Đokić prisustvovao je danas u Bileći sjednici glavnog odbora Socijalističke partije na čijem čelu se nalazi. Sjednica  je održana u funkciji pripreme za sedmi kongres ove partije na kome će biti izabrani njeni novi organi i rukovodstvo.

Đokić je rekao da je današnji sastanak  priprema i za osmi kongres Socijalističke partije koji će biti organizovan u oktobru, a koji će biti posvećen jasnom definisanju aktivnosti partije, i budućih smjernica za rad.

-Ovo je sjednica glavnog odbora u funkciji priprema za sedmi kongres SP-a koji će biti održan  drugog jula – redovan kongres na kome će biti izvršen izbor novih organa partije, glavni odbor, predsjednik, statutarna komisija, nadzorna komisija, biće razmotren izvještaj o radu partije između dva kongresa, izvještaj o radu statutarne i nadzorne komisije  između dva kongresa i okvirno definisane smjernice za budući rad- istakao je Đokić.

Petar Đokić (Foto: Moja Hercegovina)

Na pitanje novinara da prokomentariše situaciju u bilećkom tekstilnom preduzeću “Trendteks” koje se nalazi pred gašenjem, Đokić je rekao da je to privatna firma, i da Ministarstvo ne može odgovarati za  njihovu poslovnu politiku. Međutim, ukoliko se povuku tražiće se drugi partneri sa kojima će se nastaviti tekstilna proizvodnja.

– Trendteks je privatna firma, mi smo njih podržali u namjeri da održimo tekstilnu proizvodnju i u Trebinju i u Bileći. Dali smo im u zakup naše kapacitete, kojima upravlja Republika Srpska ali mi ne možemo odgovarati za njihovu poslovnu politiku. Ako oni nemaju interesa da rade, oni će oko toga donijeti odluke. Mi samo takve odluke možemo da primimo k znanju, ali u svakom slučaju, ako donesu takve odluke i povuku se, mi ćemo tražiti druge partnere kojima bi te kapacitete iznajmili i sa njima nastaviti proizvodnju u oblasti tekstila – izjavio je Petar Đokić uoči današnje sjednice.

Đokić : Prijedlog pravilnika o industrijskoj bezbjednosti neustavan

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić osvrnuo se i na Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti koju je donio Savjet ministara BiH, rekavši da je da je taj Prijedlog neustavan jer prenosi nadležnosti u oblasti poslova bezbjednosti na nivo BiH, što nije njena nadležnost.

On je upozorio da takav pravilnik znatno materijalno oštećuje brojna preduzeća u RS, te da će ukoliko se Prijedlog pravilnika usvoji, Vlada Srpske zahtijevati da se stavi van snage i vrati na usaglašavanje sa Republikom Srpskom.

-Taj pravilnik znatno materijalno oštećuje brojna preduzeća u RS, stvara im nove velike finansijske obaveze i uvodi  neku novu praksu koju do sada nismo imali, u tom slučaju razvlašćuje određene organe RS ili ovlašćuje organe BiH koji nigdje ni u jednom aktu, Ustavu prije svega, nije navedeno da takva ovlaštenja imaju. Mi smo principijelno stavili primjedbe i na zakon na koji se taj pravilnik poziva i smatram da tu oblast bezbjednosti treba urediti zakonom, ali  ni blizu na način kako je to sada pokušao Savjet ministara. Ako je to uradio Savjet ministara, mi zahtijevamo da se takav pravilnik stavi van snage, povuče iz procedure i vrati u postupak usaglašavanja sa Republikom Srpskom – rekao je Đokić novinarima u Bileći.

Povodom najnovije informacije koja se pojavila danas, da MUP RS vodi istragu protiv ministra Đokića zbog izmjena Pravilnika o visini koncesionih naknada i bankarskim garancijama, Đokić smatra da je riječ o spinovanju javnosti i pokušaju prebacivanja odgovornosti na Ministarstvo.

– Taj pravilnik kao i mnogi drugi su doneseni u skladu sa odlukama ili saglasnošću Vlade RS. Ono što je taj pravilnik imao za cilj,  je da dovede u jednak položaj sve one koji se bave proizvodnjom električne energije u Republici Srpskoj, da nema različitog pristupa u pogledu privatnih kompanija i državnih kompanija, a ranije je to bilo. Ja sam potpuno uvjeren da je Vlada tim pravilnikom imala najbolje namjere da uredi ovu oblast i da podstakne na investiranje i druge investitore u sektoru energetike – zaključio je Đokić danas u Bileći.

Milena Koprivica

Autor