Dilan neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelove nagrade

ŠTOKHOLM – Legendarni američki muzičar i pjesnik Bob Dilan neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost, zbog “drugih obaveza”, saopštila je danas Švedska akademija, prenosi AFP.

(FOTO: AFP)
(FOTO: AFP)

Kako se navodi, Akademija je u utorak primila pismo od Boba Dilana, u kome je objasnio da je spriječen da dođe u Štokholm u decembru, na ceremoniju dodjele nagrada.

“Nadao sam se da ću lično primiti nagradu, ali na žalost spriječile su me druge obaveze. Osjećam se nevjerovatno počastvovan što mi je dodjeljena Nobelova nagrada”, napisao je Dilan u pismu Akademiji.

Akademija je navela da poštuje odluku Boba Dilana, ali da je neuobičajeno za dobitnika Nobelove nagrade da se ne pojavi na ceremoniji dodjele. Nekoliko drugih ranijih dobitnika Nobelove nagrade iz raznih oblasti takođe nisu prisustvovali dodjeli iz različitih razloga – Doris Lesing je bila stara, Harold Pinter u bolnici, Elfride Jelinek je imala socijalnu fobiju.

“Radujemo se nagradi Boba Dilana, ali on nagradu mora da primi u roku od šest mjeseci, počevši od 10. decembra. To je jedini zahtjev”, navodi se u saopštenju Akademije.

Dilan je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a nagrada je trebalo da mu bude uručena 10. decembra na svečanoj ceremoniji.

Autor