Danas je dan poljupca – ovo su zanimljive činjenice o ljubljenju

Kada ste se posljednji put poljubili? Danas bi to svakako trebalo da učinite, jer se 6. jula obilježava Međunarodni dan poljupca. Tim povodom, evo nekoliko zanimljivih činjenica o ljubljenju.

Čini nas srećnim

Dok se ljubimo, lučimo mnoštvo hormona i neurotransmitera koji nam popravljaju raspoloženje, kao što su adrenalin, serotonin i dopamin.

Doprinosi zdravlju i vitkosti

Bakterije koje razmjenjujemo dok se ljubimo podstiču imunološki sistem da proizvodi antitijela. Samo tokom jednog poljupca sagore se u prosjeku dvije kalorije. Prema tome, da bismo “potrošili” parče torte sa jagodama i šlagom morali bismo da se poljubimo 25 puta. U strastvenom poljupcu učestvuje 36 mišića lica, a još jedno pozitivno dejstvo ljubljenja je što krvni pritisak nakratko raste, puls može čak da se udvostruči, a telesna temperatura se povećava za 0,5 stepeni Celzijusa.

Dozvoljeno je i kad smo prehlađeni

Virusi prehlade se prije svega šire kontaktom ruku sa očima i nosom, prema tome, slobodno se ljubite!

A kada je zabranjeno?

U američkoj saveznoj državi Viskonsin zabranjeni su strastveni poljupci, a u Mičigenu je muškarcima zabranjeno da svoje žene ljube nedjeljom. U Ajovi su uvedena vremenska ograničenja za ljubljenje u javnosti, a u Rusiji je ljubljenje na javnom mjestu zabranjeno.

Neki se ljube češće, a neki rjeđe

Istraživanje agencija za pronalaženje partnera “FriendScout24” i “TNS-Infratest” pokazuje da više od trećine Nijemaca ne poljubi svog partnera ni tri puta dnevno, dok se u Španiji i Francuskoj parovi poljube više od deset puta dnevno.

Tagovi:
Autor