Dan kada je Amerika strepila zbog invazije Marsovaca

Na današnji dan prije 79 godina emitovana je radio drama “Rat svjetova” u režiji Orsona Velsa. Emisija je izazvala paniku neviđenih razmjera.

FOTO: Dnevnik.hr

Prije 79 godina, dan uoči popularne Noći vještica, na CBS-ovoj radio stanici emitovana je najpoznatija radio drama u istoriji – “Rat svjetova” u režiji tada 23-godišnjeg Orsona Velsa. Cijela priča ostala bi tek djelić istorije, da emisija nije izazvala paniku među američkim stanovništvom neviđenih razmjera.

“Dame i gospodo, prekidamo naš muzički program radi vanrednih vijesti. Dvadeset minuta prije osam, profesor Farel sa opservatorije Mount Dženings uočio je nekoliko eksplozija zapaljivog plina koje su se pojavile u pravilnim razmacima na Marsu. Spektroskop je pokazao da je zapaljivi plin vodonik i da se kreće prema Zemlji velikom brzinom”, ovim riječima počela je radio drama, koju je režirao 23-godišnji Orson Vels.

Uvjerljiva gluma, uključivanje astronoma u program, izvještaj reportera s mjesta događaja, zvučne kulise koje oponašaju vanzemaljski zvuk – sve to dodatno je potpirilo vatru među američkim stanovništvom.

“Dame i gospodo, ovo je nešto najstrašnije što sam vidio u životu… čekajte.. nešto puže iz šupljine mašine. Netko ili… nešto. Vidim da iz crne rupe vire dva svjetleća diska… jesu li to oči? Moglo bi biti lice. Da, moglo bi biti lice… nešto izlazi iz sjene poput sive zmije. Još jedan. I još jedan. Izgledaju mi kao nekakvi pipci… vidim tijelo tog stvora… ogroman je poput medvjeda sa svjetlucavom kožom… Dame i gospodo, ovo je neopisivo. Jedva se mogu prisiliti da gledam u to…”

Policijski telefoni, radio stanice, novinske kuće, bile su zatrpane pozivima uplašenih građana, a organizovane su čak i molitve. Jedan farmer navodno je zapucao na vodotoranj misleći da je Marsovac. Program je slušalo šest miliona ljudi, od čega ih je više od milion povjerovalo u istinitost priče. Uz to, ljudi su tada imali naviku mijenjati radio stanice tokom pauze, što je Vels iskoristio za dramatičan uvod u priču. Tokom emisije saznao je da je među stanovništvom nastala panika, iako je CBS u nekoliko navrata prekidao emitovanje naglašavajući kako je u pitanju fikcija. Vels se na kraju emisije slušaocima izvinio zbog nastale panike.

“Doviđenja svima i sjetite se idućih dana lekcije koju ste naučili večeras. Taj nasmijani, užareni, kuglasti uljez u vašoj dnevnoj sobi je bundeva. A pozvoni li vam netko na vrata, otvorite ih i shvatite da nema nikoga. To nije bio Marsovac, već Noć Vještica”, rekao je.

Iako je nakon ovoga došao na zao glas, Velsu je ova emisija donijela do tada neviđenu međunarodnu popularnost. Navodno ju je nekoliko mjeseci od emitovanja, u jednom od svojih javnih nastupa spomenuo i Hitler.

Autor