Dačić: Razgraničenje na srpsko i albansko – jedino moguće trajno rješenje

Ministar u Vladi Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je razgraničenje na ono “što je srpsko i što je albansko”, “jedno moguće trajno kompromisno rješenje” u dijalogu o KiM.

Ivica Dačić (Foto: Tanjug)

Dačić je u tekstu za “Blic” od ponedjeljka najavio je da će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je i pokrenuo pitanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, provjeriti mogućnost razgraničenja na tom prostoru.

“U dogovoru Srba i Albanaca to je jedno moguće trajno kompromisno rješenje, uz poseban status za naše crkve i manastire i uz Zajednicu srpskih opština na jugu Kosova. Ako se ispostavi da je to nemoguće, ili da je neprihvatljivo, neću biti nesrećan nego ću probati da dam doprinos u pronalaženju trajnog i realnog rješenja”, kazao je Dačić.

Po njegovim riječima, dijalog o Kosovu i Metohiji daje odgovor na pitanje “koliko smo zreli”.

“Kosovo jeste naša vrijednost ali samo u onoj mjeri u kojoj se i sami prema njemu tako ponašamo. Mi smo ti koji mu određujemo vrijednost i važnost uz samo jedan uslov, uslov svih uslova naše budućnosti. Ona ne smije da bude krvava i to mora da bude naša crvena linija”, naveo je Dačić.

Autor