Đaci generacije bilećkih škola za MH: „Znanje je jedina stvar koju nam niko ne može uzeti“

BILEĆA- Poznato je da su Hercegovci među najvišim ljudima na svijetu, a pored toga Hercegovina se može pohvaliti i time da su Hercegovci poznati i kao vrlo inteligentni ljudi, bistrog uma i britkog jezika. Da je to zaista tako potvrđuju i bilećki talentovani učenici Nevena Babić, Julija Kureš i Branko Nosović koji su ponijeli priznanje đaka generacije. „Moja Hercegovina“ vam donosi priču o njima.

Nevena Babić, Branko Nosović i Julija Kureš

Nakon što je  Osnovnu školu „Petar II Petrović Njegoš“ završila kao nosilac Vukove diplome, Nevena Babić je nastavila da niže uspjehe i u bilećkoj Gimnaziji „Golub Kureš“, pa je na kraju četvrtog razreda u dnevniku imala zaključenu samo jednu četvorku.

Za „Moju Hercegovinu“ Nevena kaže da joj je velika čast što je baš ona dobila ovu titulu i mišljenja je da će joj znanje koje je stekla u bilećkoj gimnaziji biti dobar temelj za nastavak daljeg školovanja. Iako je ostvarila veliki uspjeh, Nevena skromno ističe da se uz dobru organizaciju, dosta truda i volje sve može postići.

„Ne mogu reći da nije bilo teško, posebno u početku. Međutim, uz rad, trud i dobru organizaciju uspjela sam da ostvarim ovakav rezultat. Uložila sam dosta vremena i truda, ali drago mi je sto se to ipak na kraju isplatilo”, kaže Nevena za naš magazin.

Iako su joj školske obaveze uzimale mnogo vremena, ona nije zapostavljala ni druženje sa vršnjacima, a niz godina je uspješno igrala odbojku  u bilećkom “Hercegovcu”. I na tom polju je bila veoma uspješna  jer je osvojila mnogo turnira i prvenstava sa svojim timom.

Mada odlične ocjene iz svih predmeta govore dovoljno o njenoj briljantnosti,  Nevena nam otkriva da su joj ipak najzanimljiviji predmeti u školi bili matematika i hemija. Zato je već u trećem razredu odlučila da će školovanje nastaviti  na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, gdje je već sutra očekuje prijemni ispit.

“Tehnološki fakultet me je oduvijek privlačio, a posebno zbog toga što volim hemiju. Odlučila sam se za ovaj fakultet u trećem razredu i ostala sam pri toj odluci. Malo više sam razmišljala oko smjera na ovom fakultetu, ali na kraju sam odlučila da to bude biohemijsko inženjerstvo”, objašnjava Nevena za “Moju Hercegovinu”.

Dodala je da od fakulteta očekuje da će steći potrebno znanje i vještine za nastavak karijere u poslu koji je izabrala, a budući da je navikla da znanjem trasira svoj put, sigurni smo da će joj to poći za rukom.

Učenik generacije OŠ “Petar II Petrović Njegoš”- Julija Kureš

Julija Kureš je još jedna mlada Bilećanka koja je navikla da u školskom dnevniku niže samo najbolje ocjene. Julija je završila Osnovnu školu “Petar II Petrović Njegoš” kao đak generacije. Kao i njena nešto starija sugrađanka, Julija je uvjerena da je za uspjeh, pored neospornog talenta, potrebna i velika želja za znanjem i uspjehom.

“Treba malo vremena uz određenu dozu truda i neosporan talenat i rezultati sami dolaze. Moji omiljeni predmeti su matematika, informatika i srpski jezik, iz kojih sam postigla najbolje rezultate na takmičenjima i testovima”, kaže Julija Kureš za naš magazin.

Očekivano, Julija je upisala gimnaziju u Bileći koja nosi ime baš po njenom djedu – slavnom bilećkom profesoru Golubu Kurešu. Kako kaže, potrudiće se da uspjeh iz osnovne škole ponovi i u gimnaziji.

Julija smatra da su njeni nastavnici najzaslužniji za to što je kao đak generacije završila obrazovanje u osnovnoj školi i zahvalna im je svima što su nju, ali i njene drugare, podsticali na rad i učenje, ali i što su ih najprije savjetovali da budu dobri ljudi.

Ova vrijedna Bilećanka je, takođe, veoma aktivna i uspješna  i u vannastavnim aktivnostima. Igra košarku, bavi se folkorom, a nastupa i u etno grupi “Vasilise”, a ostvarila je niz zapaženih rezultata na takmičenjima iz mnogih predmeta.

Branko Nosović – đak generacije OŠ “Sveti Sava”

Osnovna škola “Sveti Sava” je, takođe, proglasila svog učenika generacije a ove godine to priznanje je otišlo u ruke Branku Nosoviću. Kao pravi Hercegovac, Branko se u svojoj generaciji nije istakao samo kao najbolji đak, već je visinom od skoro dva metra premašio većinu svojih vršnjaka.

Za “Moju Hercegovinu” Branko kaže da je nije bilo pretjerano teško postići odlične ocjene, jer je znao da uskladi svoje školske obaveze sa sportom i ostalim aktivnostima kojima se bavio pored škole.

A takvih aktivnosti Branko je imao pregršt. Ne samo da je vrijedno trenirao košarku, već je učestvovao na brojnim opštinskim i regionalnim takmičenjima iz matematike, fizike i drugih predmeta.

Ipak, omiljeni predmeti u školi Branku su engleski jezik i geografija.

I Branko Nosović će od septembra sjesti u klupe čuvene bilećke gimnazije, gdje će, kako kaže, pokušati da ponovi uspjeh iz osnovne škole. Svjestan je, kaže, da će mu za to biti potrebno dosta truda.

U razgovoru za “Moju Hercegovinu” Branko je otkrio da je volio da pomaže školskim drugarima da savladaju školsko gradivo, jer smatra da je to dužnost svakog druga.

“Veoma sam se dobro slagao sa mojim drugovima, stvarno su bili najbolji”, kaže Nosović za naš magazin.

On je izrazio zahvalnost svojim nastavnicima koji su ga podržavali i pratili na njegovom putu dosadašnjeg uspjeha, i koji su, kako kaže, postavili temelje njegovom daljem napretku u školovanju.

U sklopu obilježavanja Vidovdanskih svečanosti, Neveni, Juliji i Branku će sutra biti tradicionalno uručene Vidovdanske povelje i diplome.

Milena Koprivica

Autor

Milena Koprivica

Diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Od januara 2017. godine novinarka internet magazina “Moja Hercegovina”.

Svi tekstovi autora