Crna Gora: Muškarac preminuo od gripa, druga žrtva ove sezone

PODGORICA – Pedesetčetvorogodišnji muškarac preminuo je od gripa, što je drugi smrtni slučaj izazvan ovom bolesti u Crnoj Gori u ovoj sezoni, saopštio je Institut za javno zdravlje.

klinicki_centar_crna_gora

On je bolovao od hroničnih oboljenja i nije bio vakcinisan protiv gripa.

Ukupno 712 osoba registrovano je kod izabranih doktora sa simptomima gripa, a epidemijski prag prošle sedmice premašen je za 15 odsto. U Centar za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje (IJZ) prošle sedmice pristigla je druga prijava smrti od gripa.

Iz IJZ je saopšteno da je od 12. do 18. decembra registrovano 115 oboljelih na 100.000 stanovnika. Prema propisima, epidemijski prag iznosi 100 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Iz IJZ su saopštili da se epidemija proglašava samo u određenim situacijama.

“Proglašenje epidemije se ne vrši za bilo koju epidemiju, već samo za one epidemije zaraznih bolesti koje su odvećeg epidemiološkog i javno-zdravstvenog značaja. Epidemija od većeg epidemiološkog značaja označava masovnu pojavu teških oblika zaraznih bolesti i/ili smrti od zarazne bolesti, gdje postoji opasnost od nastanka težih ekonomskih i društvenih posledica, ili međunarodnog širenja
bolesti”, naglasili su.

Prema podacima IJZ,  grip tipa A (H3) do sada je laboratorijski  potvrđen kod 31 pacijenta.

Iz IJZ su kazali da su zdravstvenim ustanovama prepučili obustavljanje posjeta bolničkim pacijentima, do poboljšanja epidemiološke situacije.

Poručili su da je najučinkovitija preventivna mjera protiv sezonskog virusa vakcinacija.

Epidermiolozi savjetuju redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se virus na taj način unosi u organizam.

Tagovi:
Autor