Bilećki SDS protiv novog kreditnog zaduženja Opštine Bileća

BILEĆA – Bilećki odbor Srpske demokratske stranke (SDS) pozvao je danas načelnika Bileće da sa planiranog dnevnog reda sutrašnje sjednice Skupštine opštine povuče tačku o kreditnom zaduženju ove Opštine. 

Opštinski odbor SDS-a u Bileći ( Foto: Moja Hercegovina)

Opštinski odbor SDS-a u Bileći danas je negodovao zbog namjere bilećke vlasti da, uprkos postojećim dugovanjima i negativnom revizorskom izvještaju, rješenje za postojeću situaciju traži u novom kreditnom zaduženju.

“Naša opština nije u mogućnosti da redovno servisira obaveze prema dobavljačima, socijalnim davanjima i svim drugim  budžetskim kategorijama. Izlaz iz ove situacije aktuelna lokalna vlast vidi u novom kreditnom zaduženju koje je planirano za narednu sjednicu SO Bileća gdje je lokalna vlast još jednom pokazala svu svoju neozbiljnost”, rekao je Goran Bošnjak, čelni čovjek bilećkog SDS-a.

Bošnjak smatra da se Bileća danas nalazi pred finansijskim kolapsom, zbog, kako je rekao, “neodgovornog i pogubnog vršenja vlasti od strane lokalnog SNSD-a”.

On smatra da je negativna revizorska ocjena koju je opština Bileća dobila za 2016. godinu potcijenjena, te da je opština Bileća mnogo više zadužena od onoga što je prikazano.

“Tu ima više parametara koji ukazuju na negativno poslovanje, ali ključno je reći da je negativan revizorski izvještaj u iznosu od 2.185.000 maraka, prema nalazu Glavne službe revizije, značajno potcijenjen i netačan i iznosi negdje oko 3,6 miliona KM, što čini oko 50 odsto godišnjeg budžeta naše opštine“, rekao je Bošnjak.

Odbornici bilećkog SDS-a smatraju da je tačka dnevnog reda o kreditnom zaduženju sporna, budući da se nigdje ne pominje iznos tog kredita, uslovi pod kojima će se dobiti ta sredstva, niti namjena tih sredstava. Oni su ocijenili da je podizanje kredita u ovakvoj finansijskoj situaciji opštine “alarmantno”.

“Pozivamo načelnika opštine da ovu tačku povuče sa dnevnog reda, jer se ovim zaduženjem, a imamo informaciju da će biti predloženo kreditno zaduženje u minimalnom iznosu od 2 miliona maraka, ne rješava ništa. Nagomilane finansijske probleme opštine Bileća stavljaju pod tepih, a već naredne godine u proljeće ili ljeto naći ćemo se u sličnoj ili još težoj situaciji. Sva ova sredstva će se koristiti za postizanje tekuće likvidnosti”, tvrdi Bošnjak.

Na naše pitanje šta je njegov prijedlog za rješenje ovakve situacije, predsjednik bilećkog SDS-a kaže da se ono “ne može donijeti preko noći”, ali, takođe, smatra da je neophodno izvršiti  racionalizaciju poslovanja, što podrazumijeva otpuštanje viška radnika u opštini.

Opet kažem, načelnik bi trebao povući tačku o kreditnom zaduženju, a na nekom od narednih skupštinskih zasjedanja trebao bi da prezentuje plan racionalizacije poslovanja u svim segmentima rada opštine Bileća. Naravno, to je moguće uraditi, ali došlo bi i do određenih bolnih rezova, jer u ovom momentu većina izvornih prihoda opštine Bileća troše se na bruto lične dohotke i oni iznose sigurno preko 4 miliona KM”, mišljenja je Bošnjak.

Milena Koprivica

Autor