Bileća: Potpisan sporazum o rekonstrukciji vodovodne mreže

BILEĆA – Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić potpisao je danas sa direktorom građevinske firme “Eko-euro tim” iz Banjaluke Zoranom Vučenovićem sporazum o početku izvođenja radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Bileći, a ukupna vrijednost projekta iznosi četiri miliona i petsto hiljada maraka.

Pored rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, predviđena je i rekonstrukcija oborinske kanalizacije koja je u vrijeme kišnih perioda zadavala velike probleme na gradskim ulicama.

Prema riječima načelnika opštine Bileća Miljana Aleksića, sredstva za jedan od najznačajnih projekata za Bileću dijelom su obezbijeđena iz kreditnog zaduženja opštine, ali do kraja projekta biće uloženo još četiri miliona iz donacija Vlade Republike Srpske.

“Punih pet godina radimo na ovom projektu. Projekat je od ogromnog značaja za opštinu Bileća, ne znam da li je u proteklih deceniju i više urađeno išta značajnije. Dosadašnji vodovod i kanalizacija datiraju još iz vremena Austrije. Do sada smo imali  ogromne gubitke na mreži. Sa ovim ćemo smanjiti gubitke i napraviti bolje snabdijevanje Bilećana vodom. Pored toga, oborinske vode su nam pravile ogromne probleme u vrijeme kiša na magistralnom putu Gacko- Bileća”, rekao je načelnik Aleksić.

Miljan Aleksić

Direktor  bilećkog “Vodovoda” Borislav Vukoje rekao je da će ovim projektom biti znatno umanjene količine električne energije koja se koristila za pumpanje vode, a u toku izvođenja radova građani će imati redovno vodosnabdijevanje.

“Redukcije vode će biti u dijelu u kome treba napraviti premošćavanje stare na novu mrežu, ali te redukcije neće biti dugotrajne. Izvođač je dužan da prilikom izvođenja radova obezbijedi redovno vodosnabdijevanje. Biće smanjenje gubitaka na mreži, povećanje eneregetske efikasnosti.  Što se tiče ostalog, neće biti zagušenja ni u kanalizacionoj mreži, neće ni saobraćajnice biti pretvorene u riječne tokove, a jedan dio ljudi koji nemaju fekalnu kanalizaciju imaće mogućnost da se priključe”, izjavio je Vukoje.

Borislav Vukoje

Rok za završetak radova je godinu dana.

Milena Koprivica

Autor