Berkovići: Otvoren novi prostor za kulturne manifestacije

BERKOVIĆI – Berkovići su sinoć zvanično dobili adekvatan prostor za održavanje kulturnih manifestacija. Umjesto dosadašnje ljetne čitaonice, koja se nalazila u sklopu Narodne biblioteke u Berkovićima, od sada će biti svojevrsni kulturni kutak u kome će se održavati svi kulturni događaji u ovoj opštini.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Za izgradnju ovog prostora, prema riječima načelnika Berkovića Nenada Abramovića, uloženo je 36.000 konvertibilnih maraka, od čega je 8.000 KM obezbijedilo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, 8.000 Elektroprivreda Republike Srpske iz raspodijele dijela dobiti, dok je ostatak sredstava nadomjestila Opština Berkoviči iz svog budžeta.

Prvi čovjek opštine kaže da je ova investicija vrlo značajna za lokalnu zajednicu, te da je otvaranje ovakvog objekta pokazatelj “ozbiljnosti institucija u Berkovićima”.

Nenad Abramović, načelnik Berkovića (Foto: Moja Herceovina)
Nenad Abramović, načelnik Berkovića (Foto: Moja Herceovina)

“Ovo je jedan u nizu objekata koji otvaramo u posljednjih par godina. To je došlo poslije zgrade Vodovoda, nove sale Skupštine Opštine Berkovići, odnosno resursnog centra, Lovačkog doma i eto stigli smo i do završetka projekta prepravljanja ljetne čitaonice. To smo zamislili prije sedam-osam godina, pa smo došli na ideju da gradimo čvrsti objekat u sklopu Narodne biblioteke koji će posluziti za organizaciju raznih kulturnih svečanosti, što je do sada nedostajalo za sadržaje koje je nudila Opština Berkovići. Opština Berkovići želi da bude ozbiljna institucija u svakom pogledu”, kazao je Abramović.

Direktor Narodne biblioteke Berkovići Radenko Kojović izrazio je zadovoljstvo što je ova opština konačno dobila adekvatan prostor za kulturna dešavanja.

“Mislim da smo i do sada, izuzimajući Trebinje, u Hercegovini bili opština sa najviše kulturnih dešavanja – izložbi, promocija knjiga, književnih večeri, obilježavanja događaja i značajnih datuma. Sve smo praznike redovno obilježavali. Ovaj prostor će nam značiti mnogo, prije svega za ove djevojke i momke, koju su dobili prilično dobar prostor za uvježbavanje i za različite sadržaje”, istakao je Kojović.

U novom objektu će već sutra, u nedjelju, u 19 časova biti odigrana pozorišna predstava “Tajo i sin”, koju organizuju Narodna biblioteka Berkovići i Zavičajni klub “Osvit” iz Bileće.

“Osvit” se u Berkovićima udomaćio, kaže njegov predsjednik Miodrag Hrnjez Ljumo.

“Mi imamo zadovoljstvo i radost da poslije otvaranja nastupimo prvi. Ovim putem najavljujemo komediju koja će da uveseli stanovnike Berkovića i tako krećemo u neki novi život ovoga objekta. Trudimo se da izložbe iz Bileće prenesemo ovdje, kao i većinu događaja, jer je poenta doći u manje mjesto i priuštiti ljudima zadovoljstvo, jer ne mogu svi doći u veći grad, vidjeti izložbu ili predstavu. Ovo mnogo znači za ovaj kraj i one koji se bave kulturom. Veća mjesta bi pozavidjela ovakvom objektu. Ovo je svestran prostor u kome se mogu organizovati minikoncerti, izložbe, pozorišne predstave i promocije knjiga. Berkovići su dobili veliku stvar, ni stanovnici još nisu svjesni šta ovo znači, ali vrijeme će pokazati”, smatra Hrnjez.

Povodom otvaranja nove prostorije za kulturne događaje u Berkovićima je sinoć organizovan prigodan kulturno-umjetnički program, u kome su učešće uzeli mladi talentovani pjevači, muzičari i recitatori iz ove opštine.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Nikolija Bjelica

Autor